Esdeveniments

Activitats de Divulgació

Guillem Anglada: “Proxima b, nanes vermelles i la cerca de vida més enllà del Sistema Solar”

Guillem Anglada:
Start
10-25-2016
End
10-25-2016
El pròxim dimarts 25 d'octubre a les 19h, el Cosmocaixa de Barcelona acull la conferència "Proxima b, nanes vermelles i la cerca de vida més enllà del Sistema Solar" a càrrec de Guillem Anglada, professor d'astrofísica de Queen Mary University of London.

L'existència de Proxima B -un planeta potencialment similar a la Terra orbitant l'estel més proper al Sol- és una coincidència afortunada, però no un esdeveniment de fortuna còsmica.


Tot i que no les podem veure a ull nu, les estrelles nanes vermelles són els estels més comuns a la Galàxia (70% del total), i detectar planetes petits, temperats i potencialment habitables és molt mes fàcil que no pas al voltant d'estels com ara el Sol. Gràcies a aquest fet i a programes de cerca en altres estrelles, avui sabem que els planetes petits segurament són abundants en estels com Pròxima Centauri.


Kornmesser 2 mini

Posarem el descobriment de Próxima B en el context del que hem après els darrers anys en termes de la seva abundància galàctica. Gràcies a que les nanes vermelles són estels petits, ja és tècnicament possible fer estudis de caracterització d'atmosferes en planetes similars a Pròxima B si és que transiten, i els telescopis gegants en construcció haurien de permetre obtenir-ne imatges directes i espectroscòpia en els propers 10 anys.

Mirant cap al futur llunyà, l'existència de planetes terrestres tan a prop del Sistema Solar dóna ales a projectes ambiciosos com els d'enviar sondes interestel·lars microscòpiques capaces de creuar l'abisme interestel·lar en desenes d'anys. En només una dècada, la recerca sobre Pròxima B i planetes similars permetran adreçar una de les preguntes més antigues que ens fem tots alguna vegada: "Estem sols?"


Més informació a la web de Cosmocaixa


http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/-/proxima-b-nanas-rojas-y-la-busqueda-de-la-vida-mas-alla-del-sistema-solar-3?result=true