Recerca

Instrumentació Terrestre

CTA – Cherenkov Telescope Array

CTA és una gran xarxa de telescopis Cherenkov de diferents mides, basades en una tecnologia provada a una escala sense precedents. Aquest complex de telescopis permetrà una ampliació important dels nostres coneixements actuals en astrofísica d'alta energia.

CTA detectarà la radiació de Cherenkov que ve dels raigs gamma que penetren la nostra atmosfera i es desintegren, creant cascades de partícules de matèria i antimatèria.

Els raigs gamma d'alta energia donen informació sobre els fenòmens més violents de l'Univers, com les explosions de supernoves, púlsars, sistemes binaris, galàxies actives o poden ajudar a determinar la naturalesa i l'origen de les partícules còsmiques. CTA detectarà la radiació procedent d'aquestes fonts i esperarà poder determinar la seva naturalesa. També s'espera que CTA corrobori les teories fonamentals de la física (models no-estàndard) a través de la detecció indirecta de la matèria fosca.

Un consorci internacional està desenvolupant el projecte de CTA. La contribució de l'IEEC al projecte se centra en el subministrament d'un sistema de programació multi-telescopi versàtil, capaç d'abordar observacions simultànies en multimode, i al desenvolupament electrònic de les càmeres més grans mai construïdes.

Per a més informació: CTA Home page

CTA Brochure ENGLISH (PDF)