Recerca

Instrumentació Terrestre

DES – Dark Energy Survey

Nom
Dark Energy Survey (part de COSMOCOMP)
PI
Enrique Gaztañaga
CO-Is IEEC
Asorey, J., Bauer, A., Carretero-Palacios, J., Castander, F. J., Crocce, M., Eriksen, M. B., Farrens, S., Fosalba, P., Gaztañaga, E., S.Serrano, S., Bonnett, C., Hoffmann, K., Pujol, A.
Data Inici
2009
Data Fi
2013
Entitat Finançadora
European Union: SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME, Initial Training Network, PITN-GA-2009-238356
Pàgina web
http://www.darkenergysurvey.org/

Ciència


El projecte Dark Energy Survey (DES) utilitzarà la càmera d'Energia Fosca (DECam) per estudiar el misteri de l'expansió accelerada de l'univers. DES tindrà poca precisió per distàncies radials però prendrà mostres de volums i temps còsmics 100 vegades més grans que els projectes actuals de cartografiat del cel.
DES utilitzarà quatre tècniques per provar i determinar la naturalesa i l'origen de l'energia fosca. Aquestes tècniques es basen en l'estudi de:

  •      Supernoves de tipus Ia (SN)

  •      Cúmuls de Galàxies (GC)

  •      Oscil·lacions acústiques de Barions (BAO)

  •      Lents Gravitacionals Febles (WL)


 
Instrument


DECam és una càmera de 570 megapíxels de resolució que té 74 CCDs construïts específicament per ser sensibles al desplaçament de la llum cap al vermell de galàxies i estrelles distants.

DECam serà la càmera més ràpida (en capacitat de recollir fotons) per reproduir imatges a l'òptic/infrarroig. El seu camp de visió de 2,2 graus és tan gran que una sola imatge registrarà les dades d'una àrea del cel 20 vegades la grandària de la Lluna vista des de la Terra.

Aquest ampli camp de visió requereix que DECam utilitzi un sistema de cinc lents, totes elles dissenyades exclusivament per corregir una varietat d'aberracions òptiques, tenint en compte que la lent més gran tindrà gairebé 1 metre de diàmetre.
Localització


Decam està instal·lada al telescopi Víctor Blanc (de 4 metres de diàmetre) a l'Observatori Inter-Americà de Cerro Tololo, a Xile.
Durant un període de temps de cinc anys, la col·laboració DES  durà a terme, durant 525 nits d'observació, un estudi d'alta precisió d'una àrea molt àmplia del cel per registrar la informació de 300 milions de galàxies que són a milers de milions d'anys llum de la Terra.

 
La contribució de l'IEEC


L'IEEC és una de les institucions finançadores del projecte DES i juga un paper clau en el comitè científic gestionant i  liderant els esforços en l'estudi de les estructures a gran escala de l'univers i les mesures fotomètriques del desplaçament al roig de la llum.

En col·laboració amb el CIEMAT i l'IFAE, l'IEEC ha desenvolupat el software de guiatge i seguiment, així com el disseny i la producció de tots els productes electrònics per a la DECam.  L'IEEC ha participat en les proves de les CCDs aixi com en la gestió de les dades i les simulacions realitzades per a DES.