Recerca

Missions Espacials

EUCLID

Ciència


EUCLID és una missió de l'ESA dissenyada per comprendre l'origen de l'expansió accelerada de l'Univers, més conegut pels físics i astrònoms com "energia fosca", que constitueix més del 70% de la matèria-energia del nostre Univers actual.

EUCLID observarà centenars de milions de galàxies en una regió gran del cel i monitorarà les marques observacionals deixades per la matèria fosca, l'energia fosca i les de la gravetat sobre de la geometria de l'univers i la història còsmica de la formació d'estructures. Obtindrà imatges profundes d'alta resolució i espectres d'aquesta gran regió, tractant de caracteritzar en detall la matèria fosca i l'energia fosca usant tècniques d'investigació com ara lents gravitacionals febles i l'agrupament o cúmuls de galàxies.
Instrument


El satèl·lit, de 4,5 m de llarg x 3,1 m de diàmetre i 2100 kg de massa, consisteix en un telescopi de 1,2 m de diàmetre que observarà l'Univers amb dos instruments: un espectrofotòmetre en el rang infraroig proper i una càmera en l'òptic.

La missió ha sigut el resultat de la fusió de dos conceptes de missions espacials anteriors: DUNE i SPACE. Ambdues missions van ser dissenyades per estudiar la matèria fosca i l'energia fosca usant diferents sondes cosmològiques. EUCLID integra els dos conceptes que estudien l'univers a través del fenomen de lents gravitacionals, i de l'estudi de l'agrupament de les galàxies, analitzant el seu espectre i determinant les seves distàncies.
Localització


S'espera que EUCLID sigui llançat el 2019, amb una durada de 6 anys.

La nau espacial serà llançat en una òrbita al voltant del segon punt de Lagrange Sol-Terra (L2), amb 1,5 milions de quilòmetres de distància de la Terra, en direcció oposada al sol.

Aquesta òrbita ofereix les condicions òptimes d'operació per a la missió: un entorn de radiació benigna, que és necessària per als detectors sensibles de la nau espacial i les condicions d'observació molt estables, que són prou llunyanes del pertorbador sistema Terra-Lluna.

EUCLID compartirà un lloc en aquesta regió amb altres missions emblemàtiques com Herschel, Planck, Gaia, el James Webb Space Telescope i Darwin.
Contribució de l'IEEC


El IEEC-CSIC, l'IFAE i el CIEMAT  col·laboraran en aquest projecte per oferir la roda de filtres per al telescopi i, possiblement, treballant en la caracterització dels detectors d'infrarojos.

El IEEC-CSIC, juntament amb el Port d'Informació Científica (PIC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), durà a terme simulacions d'alta resolució de l'estructura de l'Univers per una posterior comparació amb les observacions i les dades que s'obtinguin amb el satèl·lit. El PIC serà un del centres nomenats Centres de Dades Científiques per a EUCLID.