Recerca

Instrumentació Terrestre

IRAIT – Telescopi Internacional Robòtic Infrarroig de l’Antàrtida

Ciència


IRAIT és un telescopi de 80cm de diàmetre, totalment robòtic,  preparat per observar en el rang infraroig. S'ha dissenyat per estudiar objectes estel·lars freds de la Galàxia, així com per utilitzar-se com a banc de proves per a la instal·lació de futurs observatoris astronòmics antàrtics.
Instrument


El telescopi està instal·lat al Dome C franc-italià a l'Estació Concòrdia, a l'altiplà antàrtic, a una altitud de 3280 m a.s.l. Les baixes temperatures, la baixa humitat i l'absència de vents catabàtics fan que aquest indret sigui un dels millors llocs per a l'observació astronòmica a l'infraroig proper i mitjà.
La contribució de l'IEEC


La participació de l'Institut, en col·laboració amb la Universitat de Granada i l'empresa tecnològica NTE, se centra en el disseny i construcció dels miralls secundaris i terciaris, així com els seus suports i estructures mòbils, que es necessiten operar en les dures condicions antàrtiques . Els miralls M2 i M3, el suport mecànic, l'electrònica i el software de control, estan preparats per treballar a molt baixes temperatures (Temp.min:. -84 º C).