Recerca

Missions Espacials

LISA Pathfinder

Ciència


LISA té la intenció de detectar els senyals de diferents fonts de radiació gravitatòria, com la fusió de forats negres en els centres de les galàxies o la captura d'objectes més petits pels forats negres, els sistemes binaris compactes a la nostra galàxia i d'altres fonts d'orígen cosmològic, que inclou la relíquia de la radiació de la fase molt primerenca del Big Bang.

Aquests senyals donaran informació sobre diverses qüestions que encara no han estat resoltes com el naixement i la història de les galàxies i els forats negres massius, el comportament de la relativitat general i espai-temps en el seu límit extrem, la història de l'expansió de l'Univers, la física de la matèria densa i els romanents estel·lars, i possiblement una nova característica de la física de l'Univers primerenc o la teoria de cordes.
Instrument


LISA Pathfinder és la missió espacial precursora que posarà a prova la tecnologia necessària per construir el primer observatori espacial d'ones gravitacionals, l'Antena Espacial d'Interferòmetria Làser (LISA).

La missió consisteix a col·locar dues masses de prova en una gairebé perfecte situació gravitacional de caiguda lliure, i de controlar i mesurar el seu moviment amb una precisió sense precedents. Això s'aconsegueix a través de la tecnologia innovadora que comprèn sensors inercials, un sistema làser de metrologia, sistema de control d'arrossegament lliure i un sistema micro-propulsió d'ultra-precisió.
Localització


El llançament de la Pathfinder LISA està prevista pel 2 de desembre de 2015. La nau espacial serà llançada a una òrbita al voltant del primer punt de Lagrange Sol-Terra (L1), amb 1,5 milions de quilòmetres de la Terra. S'ha previst una vida útil en òrbita d'un any per a  LISA Pathfinder.
Contribució de l'IEEC


La contribució de l'IEEC a la missió és fa mitjançant els subsistema de Dades i Diagnòstic (DDS), que inclou Unitat de Gestió de Dades (DMU), que és el modul de l'ordinador científic, així com un sistema de sensors d'alta precisió i actuadors.

Des del 2004, l'equip de l'IEEC es composa per un grup de científics i enginyers, d'aproximadament 10 persones.  Una empresa local dedicada a la indústria espacial , NTE-SENER, ha fabricat els components de vol. Tot això es va realitzar en col·laboració permanent amb altres membres de la missió  (7 països europeus) i l'ESA.

Recents proves de qualificació (novembre de 2011) s'han realitzat en un simulador espacial (IABG, Munich), que han confirmat la preparació tècnica del satèl·lit i la càrrega útil. En particular, per a l'IEEC ha estat un èxit important per l'excel·lent desenvolupament del DDS, guanyant un protagonisme important a les pròximes operacions de la missió.

Més informació