Recerca

Missions Espacials

Metop – PAZ – Paris-IOD

Ciència


Encara que siguin de grans tamanys i molt destructius quan arriben a la costa, les ones de tsunamis a l'oceà obert tenen només uns pocs centímetres d'alt, però són de molt amplada en extensió. Degut a la seva cobertura de grans superfícies, els instruments París poden detectar aquest fenòmens a l'oceà abans que arribin a la costa, ja que detecta una gran àrea de l'oceà a la vegada.

Les mesures obtingudes amb el instrument PARIS pot proporcionar entrades científics per estudiar:

  • Alçada de la superfície del mar

  • El contingut total d'electrons ionosfèrics

  • Alçada d'ones de forma significativa

  • La velocitat del vent sobre l'oceà

  • Direcció del vent sobre l'oceà

  • Topografia del gel polar

  • El Gruix del gel marí

  • Cobertura del gel marí i la seva edat

  • Alçada de l'aigua superficial continental

  • La biomassa i la humitat del sòl


Instrument


El concepte PARIS és un radar multi-estàtic (novedoso?). Els senyals transmeses pels sistemes mundials de constel·lacions de satèl·lits de navegació, com ara el GPS dels EUA, l'europeu Galileu, el GLONASS rus i el xinès Compass - i altres fonts d'oportunitat, arriban a l'instrument PARIS a través de la ruta de la línia de visió directa i la reflectida sobre la de la superfície terrestre. En pocs anys, més de 100 satèl·lits GNSS estaran disponibles per explotar aquest concepte,

Una antena mirant cap arriba adquireix la senyal que arriba directament del satèl·lit de transmissió. Una segona  antena, mirant cap abaix, rep la senyal que rebota sobre la superfície de la Terra. L'instrument mesura el retard relatiu entre ambdós senyals i determina el nivell de la superfície del mar.

En comparació amb els tradicionals radars de altimetria, PARIS té una cobertura de superfície més gran, ja que pot mesurar simultàniament els senyals transmesos pels satèl·lits diferents, de tal manera que és adequat per mappear la densa topografia de l'oceà.

El concepte PARIS també pot proporcionar informació sobre la rugositat de la superfície del mar (onades) i l'extensió de plaques de gel i l'espessor del gel als pols. El instrument PARIS pot estar ubicat en una zona elevada prop de la costa (pont), sobre un avió o a un satèl·lit.
Localització


El demostrador en òrbita PARIS de la Agència Espacial Europea (PARIS-IOD) és una missió que portarà un altímetre marítim i que posarà en pràctica el concepte PARIS a l'espai. El seu objectiu és validar el concepte des de l'espai, proporcionant suficient terreny científic i tecnològic per aplanar el camí per a una missió de grans dimensions en el futur.

Encara que el PARIS-IOD és un instrument de menor escala a la d'un dispositiu de mida completa, demostrarà la técnica d'altimetria mesoescala de precisió de l'oceà amb senyals reflectides.

Els objectius secundaris de la missió inclouen mesurar el contingut total d'electrons ionosfèrics, característiques detallades de la superfície de l'oceà, com ara la seva altura de la superfície, les velocitats del vent de l'oceà, els corrents marins i les ones de mar, etc

El PARIS-IOD està destinat a ésser llançat a l'espai en un futur pròxim. Un coet ROCKOT o SOYUZ es proposen com els llançadors possibles.
Contribució de l'IEEC


L'IEEC ha estat treballant durant més de 10 anys en el desenvolupament de prototips experimentals PARIS, campanyes aereas i processament de dades. S´han inventat conceptes d'instruments  i s´han desenvolupat algoritmes de processament en l'avanç de la ciència i la tecnologia sobre PARIS.

La contribució de l'IEEC al projecte PARIS consisteix en el disseny i fabricació de prototips de hardware,  una llista considerable de campanyes experimentals al Mar Bàltic, el Mediterrani i el Golf de Biscaia, Groenlàndia i l'Antàrtida, anàlisi de dades i algoritmes de software. Les dades recollides estan a disposició del públic en http://www.ice.csic.es/research/gold_rtr_mining/.

Actualment l'IEEC-CSIC i l'IEEC-UPC  estan donant suport a l'ESA i la indústria espacial europea en la definició i el desenvolupament d'una missió demostradora en òrbita PARIS, on el seu objectiu és validar aquest concepte des de l'espai utilitzant una plataforma de satèl·lits petits i demostrar aquesta tecnologia en una missió precursora per a un futura missió PARIS sencera.


Aquest projecte està finançat parcialment per:

logo_UE_FEDER_Ministerio_ver_square