Recerca

Instrumentació Terrestre

PAU – Física de l’Univers en Expansió

Ciència


La càmera PAU (PAUCam) consisteix en una sèrie de 18 CCDs de 4Kx2K píxels de resolució sensibles cap al rang del vermell. La càmera està equipada amb un sistema de 40 filtres de banda estreta (10 nm d'amplada) i 6 filtres de banda ampla (100 nm d'amplada) que cobreixen tota la gamma òptica (300 nm a 1000 nm). Això resulta en un mapa multicolor del cel on cada píxel té un espectre de baixa resolució.

PAUCam prendrà imatges aproximadament en un àrea de 2 graus quadrats per nit, proporcionant espectres fotomètrics d'unes 30.000 galàxies, 5.0000 estrelles i 1.000 quasars.
Instrument


Diverses observacions indiquen una aparent acceleració del ritme d'expansió de l'Univers (Premi Nobel 2011), és a dir, que l'univers sembla estar expandint-se més ràpid ara que en el passat.

L'objectiu principal del projecte PAU és entendre la física de l'acceleració de l'univers  (PAU) per mitjà d'una gran enquesta còsmica de galàxies que traça l'expansió cosmològica combinant imatges de la densitat i les distàncies radials d'aquestes galàxies amb una precisió sense precedents. El projecte PAU proporcionarà la mesura simultània de l'expansió còsmica i la història del creixement de les estructures amb l'objectiu diferenciar entre la hipotètica existència de l'energia fosca i explicacions alternatives, com ara la modificació de la gravetat i altres lleis de la naturalesa.
Localització


PAUCam ha estat dissenyada per ser muntada en el focus primari del Telescopi William Herschel (WHT), un telescopi de 4 metres de diàmetre, situat a l'Observatori del Roque de los Muchachos, a La Palma, Illes Canàries S'espera que la càmera estigui instal· lada i funcionant al WHT cap el 2013.
Contribució de l'IEEC


El consorci del PAUCam està format per l'IEEC, l'IFAE /PIC i el CIEMAT. L'IEEC exerceix el paper principal (investigador principal) de la càmera i la part científica del projecte.

A més, l'IEEC és responsable de la reducció  i gestió de dades en col·laboració amb les institucions PAU. L'institut també està produint les simulacions numèriques MICE, obtingudes amb el Marenostrum de Barcelona Supercomputer Center, necessàries per al seu disseny i explotació.