Recerca

Instrumentació Terrestre

SQT – Super Wasp Qatar Follow-up Telescopes

Name
Super Wasp Qatar Follow-up Telescopes
PI
Don Pollaco (Queen’s University Belfast)
CO-Is IEEC
Ignasi Ribas, Pep Colome, Josep Sanz
Starting Date
2009
Ending Date
2014
Amount funded or managed by IEEC
200.000 Euros
Funding Agency or Entreprise
QUB - QatarFoundation - IEEC
Project Homepage
http://www.superwasp.org/

Ciència


El SuperWasp Qatar Telescope (SQT) és un telescopi que proporcionarà fotometria d'alta precisió d'exoplanetes en trànsit, per a poder determinar les seves propietats principals, com la mida i les característiques orbitals. Aquest telescopi treballarà  en paral·lel amb l'experiment SuperWASP, que està buscant planetes extrasolars amb imatges preses amb un gran angular. Aquest telescopi observar de forma acurada determinades estrelles identificades amb SuperWASP per confirmar la naturalesa dels seus exoplanetes i estudiar-ne les propietats amb gran precisió.
Instrument


SQT és un telescopi robòtic de 1-m de diàmetre ubicat dins d'una cúpula de tipus cloïssa de 6 m de diàmetre i muntat sobre una plataforma situada al costat del complex SuperWASP. El disseny del telescopi permet el funcionament desatès per ésser completament robòtic. Això és possible gràcies a un conjunt sofisticat de software i una xarxa de sensors al seu entorn . Aquest telescopi està equipat amb una càmera capaç d'oferir imatges d'alta resolució i alta precisió. Té la capacitat de registrar imatges simultànies en dos diferents colors augmentant així la seva eficàcia en comparació amb altres telescopis d'aquest tipus.

 
Localización


El telescopi està instal·lat a l'Observatori de Roque de los Muchachos a La Palma, Illes Canàries, un dels millors llocs astronòmics del món. Està situat al costat de instal·lacions astronòmiques de gran envergadura, com el Grup de Telescopis Isaac Newton, el Telescopi Nazionale Galieo, MAGIC,  i el Gran Telescopi de Canàries de 10-metres, entre d'altres.
Contribució de l'IEEC


L'IEEC-CSIC té diferents responsabilitats dins del projecte, amb la participació tant en hardware com en software:

  •     Un instrument de dos braços que inclou el disseny i construcció de la part òptica i mecànica, el filtre infraroig i la càmera, una detector CCD  d'última generació, que inclou una sofisticada tecnologia que millora la seva sensibilitat a la llum a l'infraroig.

  •      Un sistema d'autoguiatge amb una tècnica de bucle tancat que utilitza les imatges de la càmera per corregir la deriva en el seguiment del moviment del telescopi.

  •      La suite de software de control robòtic que ha de garantir l'operació segura del telescopi en forma totalment automàtica i desatesa