Recerca

Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM)

Pàgina web de l’Observatori Astronòmic del Montsec – OAdM

logo_oadm


Ciència

El TJO-OAdM és una instal·lació d’ús general i, com a tal, té com a objectiu realitzar observacions relacionades amb una gran varietat d’objectes astronòmics. Gràcies a la seva manera flexible de funcionament, el TJO permet el monitoratge de fonts celestes durant llargs períodes de temps així com també la possibilitat de reaccionar de forma ràpida (temps de reacció ràpid).

Els objectes que s’observen poden ser:

 • Recerca sobre Exoplanetes (seguiment de planetes en trànsit anteriorment descoberts o cerques preseleccionades de objectes individuals)
 • Binàries eclipsants (per comprendre les seves propietats estel·lars i la seva estructura)
 • Variables polsants (sondejos de l’interior d’estrelles)
 • Estrelles variables evolucionades (supergegants, centelleig post-He)
 • Activitat estel·lar (per entendre el dinamo magnètic i calibrar el seu temps de retard)
 • Variabilitat dels nuclis de galàxies actives (relacionat amb processos d’acreció estocàstic)
 • Objectes del Sistema Solar (seguiment d’asteroides, objectes propers a la Terra, cometes)
 • Supernoves (amb el valor afegit d’obtenir fotometria a temps primerencs)
 • Binàries de raigs X (variabilitat de rotació i els fenòmens d’acreció)
 • Novae (també amb possibles dades a temps primerencs)
 • Observacions al òptic d’esclats de raigs gamma (GRBs)
 • Qualsevol tipus de fenomen transitori en general

Instrument

El telescopi Joan Oró està situat a l’Observatori Astronòmic del Montsec (TJO – OAdM). És un telescopi d’us múltiple que treballa sota un control completament robòtic i desatès. Les característiques del telescopi i la seva mida el fan un instrument força singular i únic en comparació amb altres telescopis robòtics actualment en funcionament.

L’observatori disposa d’un telescopi de 0.8 m, equipat amb dos instruments: Meià (Medium-format Efficient Imager for Astronomy) i ARES (Astronomical mid-Resolution Spectrograph). Meià i ARES es dediquen a la recol·lecció de dades fotomètriques i espectroscòpiques, respectivament.

 


Ubicació

L’OAdM està situat  a 1570 m d’alçada a la serra del Montsec, 50 quilòmetres al sud dels Pirineus centrals i 50 quilòmetres al nord de la ciutat de Lleida (Catalunya, Espanya).

Campanyes de proves del lloc es van dur durant els anys 1997-1999, realitzant mesures respecte a l’estabilitat i transparència de l’aire i les condicions climàtiques així com el seeing, demostrant que el cel de la nit de la muntanya del Montsec és adequat per a l’alta qualitat de les observacions astronòmiques.

 


Modo Robòtic

Hi ha nombroses avantatges en el moment de gestionar un observatori astronòmic amb control robòtic en lloc de l’assistència humana.

No obstant, aquesta manera de funcionament implica una complexa tecnologia que no és d’ús general en els clàssics observatoris terrestres, sinó que es més comú als observatoris espacials o en diverses aplicacions industrials. El flux de dades d’extrem a extrem i el control global de l’instal·lació  són les dues capes principals de control requerides per operacions desateses. Un control adequat del sistema i el medi ambient són essencials per a un alt nivell de respostes dinàmiques a les condicions canviants. Diversos sensors d’entorn s’han instal·lat com part del control de l’observatori:

 • Detector de tormentes
 • Dues estacions meteorològiques
 • Detector de pluja
 • Sensor de núvols

 


Altres Instrumens a l’OAdM

A més del Telescopi Joan Oró, l’OAdM allotja altres instal·lacions científiques, com són:

 

 • El Telescopi Fabra-ROA al Montsec (TFRM), de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el Reial Observatori de l’Armada.
 • Una càmera all-sky per a la detecció de meteors i bòlids; com objectiu a mig termini, les seves imatges s’utilitzaràn per generar mapes de núvols que permitiràn la selecció de cels clars.
 • Una estació per mesurar la contaminació de l’aire, del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
 • Una estació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC, Generalitat de Catalunya), un dels nodes existents a Catalunya per a la informació meteorològica.

 


Contribució de l’IEEC

La construcció del telescopi TJO-OAdM es va especificar a mitjans dels 90, quan el projecte Montsec Sostenible va ser aprovat pel govern català per promoure la zona del Montsec a Catalunya.

Aquest projecte contempla la construcció del Parc Astronòmic del Montsec, composat per un centre dedicat a la divulgació científica (al Centre d’Observació de l’Univers) i un observatori per a la investigació astronòmica (l’Observatori Astronòmic del Montsec, OAdM).

Diversos instituts de recerca i universitats han contribuït activament amb la supervisió científica i tècnica així com la mà d’obra per al desenvolupament del projecte TJO-OAdM: l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Consell d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Joan Oró (FJO).

El telescopi TJO és propietat del Consorci del Montsec (CdM), una institució pública fundada per la Generalitat de Catalunya. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya ha estat a càrrec de la instal·lació del telescopi i actualment, fa la gestió i explotació científica de la instal·lació.