Notícies

Directori de Notícies

24.10.2018 (IEEC)

10 anys de funcionament de l’Observatori Astronòmic del Montsec

Aquest dimecres 24 d’octubre del 2018 es compleixen 10 anys des de la inauguració de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat a Sant Esteve de la Sarga (Lleida, Catalunya). Els diversos equipaments de l’OAdM han permès durant tot aquest temps fer importants troballes en el camp de la recerca d’exoplanetes, les supernoves o els asteroides i objectes propers a la Terra, a més de contribuir al seguiment de satèl·lits o a l’estudi de la qualitat atmosfèrica de la zona del Montsec. L’OAdM és gestionat des de l’any 2009 per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).


L’origen de la idea de realitzar un observatori astronòmic al Montsec sorgeix a principis dels anys 90, essent-ne el bioquímic lleidatà Joan Oró i la fundació que porta el seu nom uns dels principals ideòlegs. L’equipament de l’OAdM va entrar en funcionament a partir del 2008, amb l’inici de les operacions del primer dels telescopis que s’hi va instal·lar, i es troba a ple rendiment científic des del 2010. Joan Oró és precisament el nom que es va donar a aquest primer telescopi, i que encara avui és un dels més avançats del món a nivell tecnològic.


Deu anys després de la seva inauguració, l’Observatori Astronòmic del Montsec ha esdevingut una infraestructura de recerca clau en el teixit català. Actualment, l’observatori consta de tres equipaments astronòmics més: el telescopi Fabra-ROA Montsec, inaugurat al setembre del 2010 i gestionat conjuntament per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i pel Real Observatorio de la Armada; el telescopi XO-Montsec, instal·lat l’any 2012 per l’Institut del Telescopi Espacial Hubble (NASA) i actualment propietat de l’IEEC; i una “càmera de tot el cel” instal·lada per l’IEEC per a la detecció i seguiment de bòlids i meteors. Així mateix, l’observatori acull una estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya, una estació de mesura de qualitat ambiental de la xarxa XVPCA (Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua – CSIC) i diverses antenes de comunicació amb satèl·lits d’òrbita baixa instal·lades i gestionades per la Universitat Politècnica de Catalunya i l’IEEC.