Notícies

Directori de Notícies

25.07.2017 (IEEC)

Canvi de Director

El passat dia 30 de juny de 2017 el Dr. Ignasi Ribas va ser nomenat director de l’IEEC per part del seu patronat. Amb aquest nomenament, el Dr. Ignasi Ribas pren el relleu a la direcció de l’institut en substitució del Dr. Jordi Torra.


foto Ignasi_2017El Dr. Ribas és Investigador Científic del CSIC i membre de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC). És llicenciat i doctor en física per la Universitat de Barcelona (UB), i va realitzar una estada postdoctoral d’un any i mig a la Villanova University (Pennsylvania, USA) amb una beca Fulbright-Generalitat de Catalunya. Posteriorment va ser Professor Ajudant a la UB, investigador Ramón y Cajal a l’Institut de Ciències de l’Espai, va aconseguir una plaça de Científic Titular al mateix institut i el 2012 va ser promocionat a Investigador Científic, que és el lloc que ocupa en l’actualitat.


Les seves línies de treball se centren bàsicament en la recerca relacionada amb els exoplanetes i en el coneixement precís de les estrelles per millorar les tècniques de cerca i caracterització de planetes. L’objectiu final és descobrir i caracteritzar nous planetes semblants a la nostra Terra per cercar-hi vida. Lidera projectes d’instrumentació tant a terra com a l’espai, entre els quals destaquen l’espectrògraf CARMENES, del qual és el científic principal, les missions espacials CHEOPS, PLATO i ARIEL, i els telescopis robòtics Telescopi Joan Oró i Warwick 1-m Telescope. Ha publicat més de 150 treballs de recerca en revistes científiques internacionals, incloent-hi Nature i Science.


Des de 2010 ha ocupat el lloc de Director de l’Observatori Astronòmic del Montsec, i des de 2012 té el càrrec de vicedirector de l’Institut de Ciències de l’Espai. De 2012 a 2015 va ser el President de la Divisió d’Estrelles i Física Estel·lar de la Unió Astronòmica Internacional, amb més de 2500 astrònoms de tot el món afiliats. Ha estat adjunt de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva en l’àrea d’espai i membre de l’Astronomy Working Group de l’Agència Espacial Europea. També ha participat com a avaluador i expert en comitès científics internacionals de diferents organismes i institucions. Ha rebut diverses distincions, com ara els Premis Extraordinaris de Llicenciatura i Doctorat el 1996 i 1999 (UB) i el Wempe Award 2007 (Potsdam, Alemanya). També participa sovint en tasques de divulgació en mitjans de comunicació i en conferències en diversos àmbits.