Notícies

Directori de Notícies

01.03.2017 (IEEC)

El cúmul d’estrelles M46, foto del mes de febrer de l’Observatori Astronòmic del Montsec

Cada mes l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC publica una imatge destacada a partir de els observacions que s’hi realitzen. El mes de febrer el protagonista és el cúmul d’estrelles M46.


m46_01_logo


Els cúmuls estel·lars solen estar formats per estrelles molt joves. De fet, són el resultat del naixement d’aquestes estrelles a partir d’enormes núvols d’Hidrogen. En el cas d’M46, les seves estrelles tenen una edat d’uns 300 milions d’anys, es troba a uns 5000 anys llum i és visible fins i tot amb un telescopi petit durant les nits d’hivern. La particularitat d’aquest cúmul la trobem a la part superior de la imatge, on en contrast amb la joventut de les estrelles, hi destaquen els colors d’un cadàver estel·lar: la nebulosa planetària NGC 2438. De fet, es calcula que aquesta nebulosa es troba a només 3000 anys llum de distància, i per tant és només per casualitat que l’observem en primer pla, sobre les estrelles més llunyanes d’M46.


 


 


La imatge va ser realitzada amb el Telescopi Joan Oró utilitzant diversos filtres de banda ampla i tan sols 30 minuts d’exposició.