Notícies

Directori de Notícies

10.11.2017 (IEEC)

Estrelles d’una altra galàxia, foto del mes d’octubre de l’Observatori Astronòmic del Montsec

Cada mes l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC publica una imatge destacada a partir de els observacions que s’hi realitzen. El mes d’octubre les protagonistes són estrelles d’una altra galàxia.


Octubre OAdM


Aquesta imatge capturada durant les darreres setmanes amb el telescopi Joan Oró, de l’Observatori Astronòmic del Montsec, té com a protagonista un enorme grup d’estrelles que es troba a més de 2 milions d’anys llum de distància. NGC 206 no forma part de la Via Làctia, sinó de la nostra galàxia veïna, Andròmeda, de la qual en són visibles els braços espirals i nebuloses fosques al fons de la imatge. El núvol d’estrelles, amb més de 300 components brillants, és el que s’anomena una associació d’estrelles OB, i és un dels elements més fàcilment observables a la galàxia d’Andròmeda. NGC 206 ja va ser identificat fa gairebé un segle per Edwin Hubble, qui va estudiar per primer cop estrelles d’aquesta galàxia i en va poder determinar la distància.


Per fer aquesta imatge, el telescopi Joan Oró ha necessitat acumular unes 3 hores d’exposició utilitzant diversos filtres de banda ampla.