Notícies

Directori de Notícies

21.02.2017 (IEEC)

La investigadora Alícia Sintes, guardonada amb el premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears

El Govern de les Illes Balears ha reconegut la doctora Alícia M. Sintes Olives, professora titular del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup de Relativitat i Gravitació, i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb el premi Ramon Llull 2017 en l’àmbit de la recerca.


 


La doctora Alícia Sintes, nascuda a Sant Lluís (Menorca), és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual es va fer la primera detecció de les ones gravitacionals el 14 de setembre de 2015. El GRG, grup que forma part de l’IEEC ,és l’únic grup de recerca de l’Estat que va participar en aquesta fita.


La fusió de dos forats negres de massa entre 29 i 36 vegades la del Sol, que es va produir fa 1.300 milions d’anys, i que observem ara, va alliberar una energia equivalent a tres vegades la massa del Sol en forma d’ones gravitacionals, que va ser captada el 14 de setembre de 2015 pels detectors de LIGO, i aquesta va ser la primera observació directa de les ones gravitacionals predites per Albert Einstein fa cent anys. Una detecció que va incloure el projecte LIGO en les candidatures al premi Nobel de Física 2016.


La doctora Sintes és professora titular de la UIB en l’àrea de Física Teòrica. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l’Institut Max Planck für Gravitattionsphysik d’Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l’astronomia i les ones gravitacionals. És experta en la posada al punt de detectors interferomètrics i en l’estudi i la recerca d’estrelles de neutrons i sistemes binaris dels forats negres, i ha liderat diverses investigacions.


Ha fet estades al Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO (LSC) i GEO, dels quals és membre des de 1997 i membre del Comitè Executiu des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial eLISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope.


Alícia Sintes ha estat assessora científica de l’Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia en el període 2007-2009. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG.


Premis Ramon Llull


El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears és un guardó que té per objecte honorar i distingir, de manera individual o col·lectiva, les persones físiques o jurídiques que hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.