Notícies

Directori de Notícies

21.03.2018 (IEEC)

La missió ARIEL seleccionada com a propera missió científica mitjana de l’ESA

ariel_lagrange_points_high_res1


ARIEL, una missió per respondre preguntes fonamentals sobre com es formen i evolucionen els sistemes planetaris, acaba de ser seleccionada per l’Agència Espacial Europea (ESA) com la seva propera missió científica de classe mitjana, amb data de llançament prevista pel 2028. Al llarg de 4 anys, ARIEL observarà 1000 planetes al voltant d’altres estrelles i farà el primer estudi a gran escala sobre la química de les atmosferes d’aquests exoplanetes.


La missió ARIEL ha estat desenvolupada per un consorci de més de 60 instituts de 15 països de l’ESA, inclosos el Regne Unit, França, Itàlia, Polònia, Espanya, Països Baixos, Bèlgica, Àustria, Dinamarca, Irlanda, Hongria, Suècia, Alemanya i Portugal, amb una col·laboració addicional de la NASA als EUA. L’IEEC lidera la participació espanyola i, a banda de la contribució científica, participa en la construcció de la missió, que inclou el sistema electrònic del satèl·lit que controla el telescopi i els moviments del mirall secundari, així com els programes informàtics que planifiquen les observacions dels planetes i que s’utilitzen a la base d’operacions de l’ESA. La resta d’institucions espanyoles involucrades són el Centro de Astrobiología, la Universidad Politécnica de Madrid i l’Instituto de Astrofísica de Canarias.


L’investigador principal d’ARIEL a Espanya, el Dr. Ignasi Ribas, de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) i director del Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) comenta: “Tot i que fins ara hem descobert al voltant de 3800 planetes que orbiten altres estrelles, la naturalesa d’aquests exoplanetes continua sent molt misteriosa. ARIEL n’estudiarà una mostra estadísticament gran per donar-nos una imatge veritablement representativa de què estan fets aquests planetes. Això ens permetrà respondre preguntes sobre com la química d’un planeta es vincula amb l’entorn en què es forma i com el seu naixement i evolució depenen de l’estrella a la qual orbiten”. ARIEL estudiarà una població diversa d’exoplanetes que van des de la mida de Júpiter i Neptú fins a les anomenades súper-Terres, en una gran varietat d’ambients. El focus principal de la missió seran els planetes en òrbites properes a la seva estrella. Els exoplanetes calents, amb temperatures de fins a 2000ºC, representen un laboratori natural on estudiar la química i la formació planetàries, ja que les altes temperatures mantenen les diferents espècies moleculars en circulació per l’atmosfera i això les fa observables remotament.


ARIEL tindrà un telescopi amb un mirall primari d’un metre de diàmetre per recollir la llum visible i infraroja d’aquests sistemes planetaris que orbiten estrelles distants. Un espectròmetre descompondrà la llum en un “arc de Sant Martí” per extreure les empremtes químiques de les molècules atmosfèriques quan el planeta passa per davant o darrere de l’estrella. Un fotòmetre i un sistema de rastreig recolliran informació sobre la presència dels núvols a les atmosferes dels exoplanetes i permetran que el telescopi espacial apunti a cada estrella amb una gran estabilitat i precisió.


ARIEL serà llançat des de Kourou a la Guaiana Francesa i es posarà en òrbita al punt 2 de Lagrange (L2), que és un punt d’equilibri gravitacional a 1,5 milions de quilòmetres de l’òrbita de la Terra al voltant del Sol. Aquí, ARIEL estarà protegida del Sol i tindrà una visió sense obstacles de tot el cel per observar un gran nombre d’exoplanetes.


El gestor del projecte a nivell espanyol, el Dr. Josep Colomé, de l’ICE (ICE, CSIC) i del IEEC, declara: “La selecció d’ARIEL per part de l’ESA és una fantàstica notícia. És un reconeixement a la feina d’enginyeria feta durant els dos darrers anys i un impuls per la tecnologia espacial que desenvolupem per aquesta i altres missions i amb una estreta col·laboració amb la indústria del sector. ARIEL ens permet treballar amb centres de referència a nivell mundial i ens situa a la primera divisió de la tecnologia espacial.”


ARIEL (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey) en dades i xifres:


Mirall primari el·líptic: 1,1 x 0,7 metres

Instrumentació: 3 canals fotomètrics i 3 espectròmetres de baixa resolució que cobreixen de 0,5 a 7,8 micres en longitud d’ona.

Durada de la missió: 4 anys en òrbita

Data de llançament: 2028

Massa de càrrega útil: ~ 450 kg

Massa total: ~ 1300 kg

Destinació: Punt L2 de Lagrange Sol – Terra

Cost de la missió de l’ESA: ~ 450 milions d’euros, a més de les contribucions nacionals a la càrrega útil

Llançament del vehicle: Ariane 6-2 des de la Guaiana Francesa Imatges


ARIEL se situarà en una òrbita al voltant del punt de Lagrange L2, un punt d’equilibri gravitacional situat a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra en la direcció contrària al Sol.

Crèdit: ESA/STFC RAL Space/UCL/Europlanet-Science Office

https://i1.wp.com/arielspacemission.files.wordpress.com/2017/11/ariel_lagrange_points_high_res1.jpg


Impressió artística d’ARIEL fent camí cap al punt de Lagrange L2. Aquí, ARIEL estarà protegida del Sol i tindrà una visió sense obstacles de tot el cel.

Crèdit: ESA/STFC RAL Space/UCL/Europlanet-Science Office

https://i0.wp.com/arielspacemission.files.wordpress.com/2017/11/ariel_space_high_res1.jpg