Notícies

Directori de Notícies

01.02.2017 (IEEC)

L’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) s’uneix al Large Synoptic Survey Telescope (LSST)

L’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) s’ha unit al projecte Large Synoptic Survey Telescope (LSST), juntament amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i l’Institut de Física Teòrica (IFT), en el denominat Grup Barcelona-Madrid. També s’ha unit a la Dark Energy Science Collaboration (DESC) de LSST per contribuir en la investigació sobre la matèria fosca i l’energia fosca.


Tel two parts AZ and ALT test 3


El Grup de Cosmologia de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) se centra a estudiar l’estructura a gran escala de l’univers amb tècniques d’observació per tractar de comprendre l’origen i l’evolució de l’expansió accelerada de l’univers.


A més de la LSST, el nostre grup forma part d’altres col·laboracions internacionals basades en diferents observatoris astronòmics: Dark Energy Survey (DES) a Xile, la Physics of Accelerating Univers (PAU) a La Palma, el Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) a Arizona , i Euclid, un futur satèl·lit de l’Agència Espacial Europea (ESA). En unir-se a LSST nostre grup consolida la seva agenda d’investigació per participar en els principals projectes internacionals per traçar i comprendre l’evolució del nostre univers.


Sobre el LSST


El LSST està ara en construcció i estarà ubicat al pic El Peón del Cerro Pachón, una muntanya de 2.682 metres d’altura al nord de Xile. La construcció in situ va començar l’abril de 2015 i s’espera pugui operar completament per a 2023. Equipat amb una càmera digital de 3 bilions de píxels (la càmera digital més gran del món), el LSST observarà objectes mentre canvien o es mouen, proporcionant un profund coneixement d’esdeveniments transitoris de curta durada com ara explosions astronòmiques i les trajectòries orbitals d’asteroides potencialment perillosos.


Camera-Site


El LSST prendrà més de 800 imatges panoràmiques del cel cada nit, permetent mapes detallats de la Via Làctia i del nostre propi sistema solar i traçant bilions de galàxies remotes. Les seves observacions sondejaran les empremtes de la matèria fosca i l’energia fosca sobre l’evolució de l’univers.


Més informació: https://www.lsst.org/