Notícies

Directori de Notícies

17.02.2017 (IEEC)

L’investigador Josep Maria Trigo publica un nou llibre sobre el risc d’impacte d’asteroides a la Terra i com evitar-ho

L’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) i l’astronauta de l’ESA Pedro Duque són els autors del prefaci del llibre


El llibre recopila els treballs presentats al congrés del Dia Internacional de l’Asteroide celebrat el 30 de juny de 2015


L’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) Josep Maria Trigo acaba de  publicar el llibre Assessment and Mitigation of Asteroid Impact Hazards a l’editorial Springer 


LLIBRE_ASTEROID_DAY


Es tracta d’una recopilació de la recerca presentada en el congrés internacional del Dia Internacional de l’Asteroide que es va celebrar el 30 de juny de 2015 organitzat per l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). L’objectiu de l’encontre va ser promoure la importància de promoure noves línies de recerca per tal d’afrontar els perills de l’impacte d’un asteroide des de l’espai. Els experts multidisciplinaris que hi van participar a l’encontre van descriure la naturalesa dels asteroides, cometes, i de les roques de menys de deu metres que procedeixen d’ells, anomenades tècnicament meteoroides. També van explicar la importància cabdal de les noves missions per portar mostres d’asteroides a la Terra com Osiris-REX i Hayabusa, i els projectes AIM i DART, que tenen com a objectiu provar tècniques per evitar l’impacte d’asteroides potencialment perillosos sobre el nostre planeta. Aquestes missions permetran desenvolupar nous estudis sobre les propietats físiques d’aquests objectes  que poden posar en perill la vida a la Terra i permetran desenvolupar mètodes pal·liatius per desviar-los abans del seu impacte amb la Terra.


En el prefaci del llibre, co-escrit per Trigo i per l’astronauta de l’ESA Pedro Duque, els autors destaquen els avenços continus de la ciència i com ha canviat en els últims anys el nostre coneixement del Sistema Solar. Hi ha milions de cossos menors al nostre sistema i ja n’hem catalogat prop de mil asteroides de més d’un quilòmetre de diàmetre. Ho veiem com un perill de baixa intensitat per ser infreqüent però és ben real: un objecte de menys de 20 metres va causar l’any 2013 prop de mil cinc-cents ferits en fragmentar-se sobre Txeliabinsk  i tampoc podem oblidar que una devastació d’uns 3.000 km2 d’una remota regió de la taiga siberiana va ser causada per un possible fragment del cometa 2P/Encke l’any 1908. Per si fora poc, existeixen cometes extingits molt difícils de detectar, com ara el 2015 TB145, que posseeixen energies d’impacte i òrbites d’alta inclinació no monitoritzades als programes de seguiment actuals. Com a conseqüència del coneixement de la potencialitat del perill d’impacte, Trigo i Duque, posen èmfasi en la necessitat de prendre mesures.


És imprescindible diuen impulsar missions especialitzades per detectar i catalogar tots aquests objectes, com ara el desenvolupament de telescopis espacials sensibles al infraroig dedicats al seu descobriment i monitorització,  així com missions que tinguin com a objectiu testar tècniques de deflexió per evitar un possible impacte contra la Terra com ara la missió AIM que som promovent per tal que sigui desenvolupada per l’Agència Europea de l’Espai (ESA).


L‘encontre científic del Dia del Asteroide 2015 a l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) va comptar també amb la col·laboració de l’Academia Europaea, el Parc de Recerca de la UAB, l’Asteroid Day, Elecnos_Deimos i SENER.


El Dia Internacional de l’Asteroide és un moviment global per augmentar la consciència pública sobre possibles col·lisions d’asteroides i dels mitjans que tenim per a protegir la Terra. La iniciativa sorgeix l’any 2015 de la mà del Dr. Brian May, astrofísic i guitarrista del grup de rock Queen; l’astronauta de l’Apollo, Rusty Schweickart; i el cineasta alemany Grig Richter, mentre que el Dr. Trigo és valedor per Hispanoamèrica. Recentment l’Assemblea General de les Nacions Unides ha reconegut la importància de promoure accions per pal·liar aquests impactes i ha declarat cada 30 de juny dia internacional del asteroide.


 


Asteroid Day 2015 additional information:


https://resources.asteroidday.org/resources/asteroid-day-barcelona-event-report/


 


Dr. Trigo Asteroid Day homepage: https://asteroidday.org/page/josep-trigo-rodriguez/