Notícies

Directori de Notícies

08.03.2016 (IEEC)

LISA Pathfinder, un laboratori a l’espai

Comencen les proves científiques de la missió de l’ESA per provar la tecnologia que permetrà detectar ones gravitacionals a l’espai


El grup d’Astronomia gravitacional LISA de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CISC) juga un paper destacat en la missió europea


Després d’una llarga sèrie de proves, LISA Pathfinder de l’ESA ha iniciat la seva missió científica per provar la tecnologia necessària per observar les ones gravitacionals des de l’espai. Com va predir Albert Einstein fa un segle, les ones gravitacionals són les fluctuacions en el teixit espai-temps produïdes per esdeveniments astronòmics com les explosions de supernoves o la fusió de dos forats negres.


LISA_Pathfinder_in_space_large


Ones gravitatòries a l’espai


Recentment, la primera detecció directa d’aquestes ones a la Terra va inaugurar l’era de l’astronomia gravitacional. Un futur observatori en l’espai, sensible a les ones gravitacionals amb longituds d’ona més llargues que les detectades a la Terra, és una eina essencial per explorar aquest nou camp d’estudi mitjançant l’anàlisi d’alguns dels objectes més massius i energètics de l’Univers.


L’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), Carlos F. Sopuerta, coordinador del grup d’Astronomia gravitacional LISA ha explicat que “la missió LISA Pathfinder està dissenyada per estudiar la caiguda lliure com no s’havia aconseguit fins ara. Un repte absolutament necessari per construir el futur observatori”.


Per fer-ho, l’equip ha alliberat dins l’aeronau dues masses de prova (dos cubs d’or i platí idèntics de 2 quilos de pes i 46mm) i ara estan verificant que realment s’estan movent únicament per efecte de la gravetat.


“Això és crucial” continua Sopuerta “perquè fins i tot a l’espai existeixen forces capaces d’alterar els cubs com la radiació i el vent solar, i hem d’aconseguir aïllar-los de tota influència no-gravitacional. Un cop aconseguides aquestes condicions, només l’efecte d’una ona gravitacional seria capaç de variar la distància entre els dos cubs que LISA Pathfinder mesura contínuament”.


Les operacions científiques


Els investigadors catalans tenen un paper molt destacat en la missió LISA Pathfinder. Han dissenyat la Unitat de Gestió de Dades (DMU), l’ordinador d’a bord que controla els experiments científics que acaben de començar al  Centre Europeu d’Operacions Espacials de l’ESA a Darmstadt, Alemanya.


L’investigador Lluis Gesa monitoritzarà diàriament l’equip hardware i software de la DMU. “Es tracta d’un suport tècnic  per detectar possibles errors que es poden escapar als anàlisi purament científics a l’hora que proveirem solucions o consells a mida que es detectin coses per tal d’ajudar als equips científics”. Miquel Nofrarias de la seva banda ja ha començat els experiments científics: “Hem començat a induir forces tèrmiques i magnètiques sobre els cubs ja en caiguda lliure i estem aprenent cada dia  més sobre com funciona aquest instrument amb una precisió increïble”.


La missió científica de LISA Pathfinder va començar oficialment el passat 1 de març i s’allargarà durant sis mesos.