Notícies

Directori de Notícies

17.01.2017 (IEEC)

L’observatori d’ones gravitacionals a l’espai de l’ESA, una mica més a prop

El passat 13 de gener el consorci LISA format per més de 300 científics, incluent investigadors del grup d’Astronomia Gravitatoria-LISA de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), va presentar la seva proposta per a la tercera gran missió L3 del Pla Visió Còsmica l’Agència Espacial Europea (ESA) amb l’objectiu de construir un observatori d’ones gravitacionals a l’espai.


LISA_proposal_cover_2017


La proposta que respon a la convocatòria llançada per l’ESA el passat 25 d’octubre és, segons el mateix document “totalment compatible amb els objectius científics precisats per l’Agència Espacial Europea”. El consorci LISA inclou tots els investigadors de la missió LISA Pathfinder així com diversos científics dels projectes terrestres de detecció d’ones gravitacionals LIGO, Virgo i GEO i l’interferòmetre làser de la missió GRACE. “Tota aquesta experiència acumulada permet un enfoc òptim per a la preparació de la missió i el desenvolupament de la tecnologia”. La proposta conclou que confia tenir llestos tots els elements de la missió als voltants de 2020


Aquí podeu consultar la proposta


LISA Pathfinder, la missió precursora de l’observatori espacial


La missió LISA Pathfinder que es va llençar el desembre de 2015, amb participació del grup d’Astronomia Gravitatoria-LISA liderant la contribució espanyola, ha superat totes les expectatives i s‘ha allargat la seva vida científica fins el mes de juny de 2017 per fer més experiments. Els primers resultats de la missió, fets públics el 7 de juny de 2016,  van demostrar que tenim a punt la tecnologia per observar les ones gravitacionals a l’espai.


LISA_Pathfinder_in_space_large


Predites per Albert Einstein fa cent anys, les ones gravitacionals són oscil·lacions en el teixit espai-temps, que es mouen a la velocitat de la llum i causades per l’acceleració d’objectes massius.


La missió supera les expectatives


Els resultats de LISA Pathfinder, només dos mesos després d’haver començat les operacions científiques, mostren que les dues masses de prova floten lliurement dins l’aeronau sota la única influencia de la gravetat, no pertorbades per cap altra força externa, amb una precisió com a mínim cinc vegades major que el requeriment original de la missió.


ESA_LPF_Infographic_02-06-2016


L’equip de LISA Pathfinder ha demostrat que les masses de prova resten gairebé immòbils una respecte de l’altra, amb una acceleració relativa inferior a una part de deu milionèsimes d’una milionèsima de l’acceleració gravitacional de la Terra (g).


Participació de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC)


El Grup d’Astronomia Gravitatoria-LISA de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) ha liderat la contribució espanyola a LISA Pathfinder, la missió precursora de l’ESA. El grup, liderat per l’investigador Carlos F. Sopuerta forma part del consorci internacional LISA que ha presentat aquesta proposta a la convocatòria, i tant ell com els membres del grup Miquel Nofrarias, Pau Amaro-Seoane, Lluís Gesa i Ivan Lloro son membres de l’equip científic que ha dissenyat la proposta. “Esperem amb gran il·lusió” explica Sopuerta “contribuir amb l’experiència adquirida en la missió LISA Pathfinder a aquest revolucionari observatori espacial d’ones gravitacionals”.