Notícies

Directori de Notícies

26.06.2014 (IEEC)

Nanda Rea, guanyadora de la Medalla Zeldovich

La Dra. Nanda Rea, científica investigadora de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) / Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha sigut guardonada amb la Medalla Zeldovich, atorgada pelComitè per la Recerca Espacial (COSPAR, en anglès) i l’Acadèmia de Ciències de Rússia.


Aquest prestigiós premi és concedit a joves científics que han demostrat excel·lència i assoliments importants en la seva àrea de recerca. La Dra. Nanda Rea ha guanyat la Medalla Zeldovich per la seva valuosa contribució a l’estudi de les estrelles de neutrons, i en particular per descobrir que els magnetars poden tenir camps magnètics dèbils.


La medalla serà entregada durant una trobada especial del COSPAR, que se celebrarà a Moscú a l’agost del 2014 per memorar el centenari del naixement del famós físic Yakov Zeldovich.


La recerca de la Dra. Nanda Rea


Un magnetar és un tipus d’estrella de neutrons, el dens i compacte nucli d’una estrella gegant que ha col·lapsat i expulsat les seves capes exteriors en una explosió de supernova. Com el seu nom indica, els magnetars tenen uns dels camps magnètics més forts de l’Univers.


Aquests monstres magnètics es caracteritzen per sobtats esclats d’alta radiació energètica, sovint en forma de centelleig de raigs X i d’esclats de raigs gamma. Aquests esclats estan causats per canvis en els seus forts camps magnètics, que són centenars de milers de vegades més intensos que els de les estrelles de neutrons, també coneguts com a púlsars.


Quan la Dra. Rea va començar el seu doctorat en 2002, es pensava que els magnetars eren emissors de raigs X regulars alimentatas únicament per la seva energia magnètica. També es pensava que els seus camps magnètics eren dipolars.


El més interessant –i inesperat- descobriment va ser un objecte anomenat SGR 0418 +5729 (abreujat SGR 0418), el qual tenia el camp magnètic amb menys superfície mai vista abans en un magnetar.


L’ equip de la Dra. Rea va ser capaç de fer una precisa estimació de la força del camp magnètic de l’SGR 0418 mesurant petits canvis en la seva rotació durant l’esclat de raigs X. “Vam veure que tenia una superfície de camp magnètic similar a la d’estrelles de neutrons ordinàries o púlsars”, afirma la Dra. Rea. “De totes maneres, l’estrella produïa centelleigs i esclats de raigs X com altres magnetars, portant-nos a pensar que la seva activitat magnètica podria ser causada per un fort i trenat camp magnètic amagat a sota o tancar la seva sòlida escorça.”


Estudiant l’evolució de l’arrefredament de l’estrella de neutrons i la seva escorça, així com la decadència del seu camp magnètic, l’equip estimà que l’SGR 0418 té uns 5550.000 anys –més que molts altres magnetars.


Des del descobriment de l’SGR 0418, la Dra. Rea ha descobert dos magnetars més que mostren un inusual magnetisme de baixa superfície.


La Dra. Rea continua estudiant magnetars en un esforç per desentranyar més misteris associats a aquests objectes exòtics. “Hi ha moltes coses que encara no se saben dels magnetars”, apunta. “És un camp d’estudi molt interessant. Les idees canvien contínuament i cada any hi ha nous descobriments”.


IEEC als mitjans


http://www.agenciasinc.es/Noticias/Una-investigadora-del-Instituto-de-Ciencias-del-Espacio-premiada-por-resolver-un-enigma-magnetico


http://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2014-07-01/una-joven-italiana-premiada-por-su-estudio-de-las-estrellas-de-neutrones_302091/


http://cerca.cat/nanda-rea-guanyadora-de-la-medalla-zeldovich/


http://www.esa.int/esl/ESA_in_your_country/Spain/Cientifica_europea_galardonada_por_resolver_un_enigma_magnetico


http://www.chandra.si.edu/blog/node/508