Notícies

Directori de Notícies

25.01.2016 (IEEC)

Primeres dades del Dark Energy Survey

El Dark Energy Survey (DES) és un projecte participat per l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) que té com a objectiu esbrinar les causes de l’acceleració de l’expansió de l’Univers a partir de l’estudi de l’energia fosca. Per fer-ho compta amb la DECam, una càmera que permet mesurar la llum de més de 300 milions de galàxies fins a distàncies de 9000 milions d’anys,  instal·lada a l’Observatori Astronòmic Interamericà de Cerro Tololo, a la Serena (Xile).


Cerro-Tololo-300x194


Tot i que el projecte es va iniciar l’agost del 2013, durant el període de verificació científica del projecte (de Novembre de 2012 a Febrer de 2103) la DECam ja va començar a recollir dades. Ara, els catàlegs de galàxies i estrelles derivats d’aquestes dades s’han fet públics i es poden descarregar a la pàgina web de Centre Nacional d’aplicacions de Supercomputació de la Universitat d’Illinois, qui processa totes les imatges del Dark energy Survey.


Enrique Gaztañaga, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) i coordinador del grup d’estructura a gran escala del Dark Energy Survey, membre del comitè científic, del comitè de gestió i president del comitè de col·laboracions externes, ha explicat que l’interès d’aquestes dades es troba en què “es presenten de forma simultània objectes observables molt diversos en una mateixa regió del cel”. Les dades recollides en aquesta fase prèvia representen només un 5% de les dades que recollirà DES en cinc anys d’observació. “Tot i així,” afegeix Gaztañaga “ja representen els catàlegs més grans publicats fins ara en diversos aspectes com el número de mesures de lents gravitacionals”.


“Els catàlegs contenen posicions, lluminositat, colors, mides, formes i distàncies de 25 milions de galàxies en una àrea de 250 graus quadrats”.


L’investigador ha explicat que aniran publicant de dades de forma regular però que no serà fins l’estiu de 2016 que es presentaran els primers resultats oficials del primer any d’observacions del projecte. L’anàlisi d’aquestes dades ajudarà als científics a entendre el paper de la matèria fosca en la formació de les galàxies.


En el Dark Energy Survey col·laboren científics de 25 institucions de vuit països. L’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) n’és soci fundador i ha participat en la construcció de la DECam, l’anàlisi e dades i la seva explotació científica.