Notícies

Directori de Notícies

06.06.2017 (IEEC)

Una supernova a la galàxia NGC 6946, foto del mes de maig de l’Observatori Astronòmic del Montsec

Cada mes l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC publica una imatge destacada a partir de els observacions que s’hi realitzen. El mes de maig la protagonista és una supernova a la galàxia NGC 6946.


maig 2017


 


Aquesta galàxia espiral de la constel·lació de Cefeu es pot veure gairebé de cara cap a nosaltres, podent-s’hi apreciar perfectament el color groc de les estrelles més velles al centre, i el blau de les estrelles més joves al braços espirals, tot envoltades de nombroses nebuloses. La galàxia NGC 6946 es troba a uns 22 anys llum de distància. Aquest mes de maig s’hi ha pogut observar, en un dels seus braços, la mort d’una estrella massiva en forma d’una supernova (SN 2017eaw), que es pot veure assenyalada a la imatge. De fet, en els últims 100 anys s’hi han vist almenys 10 supernoves en aquesta galàxia, fet que li dóna el merescut nom de “la galàxia dels focs artificials”.


 


La imatge s’ha realitzat amb el Telescopi Joan Oró de l’Observatori Astronòmic del Montsec, fent servir diversos filtres de banda ampla i un tota d’1 hora d’exposició.