Announcements
 
Tot a punt per a LISA Pathfinder, la missió de l’ESA amb important participació de l’ICE (IEEC-CSIC) [NOT TRANSLATED]
20/11/2015
 
LISA Pathfinder posa a prova la tecnologia que permetrà detectar les ones gravitacionals. Aquesta missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) compta amb una destacada participació espanyola, especialment a través del grup d’Astronomia Gravitacional-LISA de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), que ha creat l’ordinador a bord, els sistemes de diagnòstic d’altíssima estabilitat i sensibilitat, i el software de control d’ambdós.

LISA_Pathfinder_Mission_Poster_landscape_625

La missió LISA Pathfinder de l’ESA té com a objectiu provar les tecnologies necessàries per al futur observatori d’ones gravitacionals eLISA. Però per poder detectar aquestes ones cal aconseguir primer controlar masses en caiguda lliure a l’espai, i la complexitat d’aquesta tasca va fer que l’ESA decidís realitzar primer una missió tecnològica, una espècie d’assaig general per comprovar que, efectivament, és viable.

Es tracta d’un desenvolupament tecnològic sense precedents, amb precisions de l’ordre dels picòmetres (la bilionèsima part d’un metre): la força equivalent al pes d’un bacteri sobre una de les masses de prova que es mantindran surant en el buit desequilibraria tot l’experiment. I bona part d’aquesta nova tecnologia l’ha desenvolupada el grup d’Astronomia Gravitacional-LISA de l’Institut de Ciències de l’Espai, un centre conjunt de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), amb seu al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra.

Trobareu més informació a la pàgina que hem preparat sobre LISA Pathfinder.

Seguiment del llançament des de l’ICE (IEEC-CSIC)

El llançament està previst per a les 5.15h del dia 2 de desembre.

Des de l’ICE (IEEC-CSIC) es farà un seguiment especial en directe i activitats durant tot el dia, amb retransmissions en diferit, visites als laboratoris i la sala de control des d’on es seguirà el desenvolupament de la missió. Per participar és necessari registrar-se prèviament. [NOT TRANSLATED]
 
Attached Documents
Generalitat de CatalunyaUniversitat de BarcelonaUniversitat Autònoma de BarcelonaUniversitat Politècnica de CatalunyaConsejo Superior de Investigaciones CientíficasCentres de Recerca de Catalunya