Announcements
 
Francesc Vilardell, l’astrònom del Montsec (IEEC), rumb a l’Antàrtida [NOT TRANSLATED]
10/11/2015
 
Francesc Vilardell, astrònom de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC, marxa avui rumb a l’Antàrtida amb l’objectiu de col·laborar en la posada en marxa del telescopi IRAIT. El telescopi està ubicat a la base Concòrdia de l’Antàrtida, a 3500 metres d’alçada. És de propietat italiana i en la seva construcció van participar l’IEEC i la Universidad de Granada. Es tracta d’un telescopi de 80 centímetres de diàmetre – la mateixa mida que el telescopi Joan Oró, ubicat a l’OAdM – destinat a l’observació de l’infraroig mitjà, per a la qual cosa es precisa un entorn extremadament sec i fred. L’Antàrtida és un dels pocs indrets de la Terra en què es donen aquestes condicions atmosfèriques excepcionals de manera natural.

vilardell

Francesc Vilardell ha estat escollit per la seva experiència i coneixement de telescopis dins l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, on s’encarrega precisament del funcionament de l’OAdM. Abans de marxar ha passat unes setmanes de preparació intensa amb el PNRA (el programa nacional italià de recerca a l’Antàrtida), a la unitat logística de l’Antàrtida que l’agència italiana ENEA té a Brasimone, i també al peu del Montblanc, on ha dormit en tendes de campanya a una glacera per comprovar l’aclimatació física al fred i l’alçada.

montblanc1 còpia

El viatge de Francesc Vilardell el portarà primer a Nova Zelanda, des d’on sortirà a finals d’aquesta setmana, quan les condicions meteorològiques ho permetin, cap a una de les bases costeres de l’Antàrtida. Després, un vol especial el conduirà fins a la base Concòrdia, que es troba 1200 quilòmetres a l’interior del continent blanc. A la base hi conviuen actualment, a la temporada d’estiu, uns 60 científics, la majoria italians i francesos.

És previst que Francesc Vilardell treballi a la base Concòrdia fins a principis del mes de febrer. Durant la seva estada us anirem donant informació a través de la web i les xarxes socials de l’IEEC. [NOT TRANSLATED]
 
Attached Documents
Generalitat de CatalunyaUniversitat de BarcelonaUniversitat Autònoma de BarcelonaUniversitat Politècnica de CatalunyaConsejo Superior de Investigaciones CientíficasCentres de Recerca de Catalunya