Anar a la pàgina principal  
Optimitzar la BIOS per SETI@home

Secció recomanada només pels usuaris amb experiència en la configuració de la BIOS!!!

Abans de res cal tenir en compte el següent:

 • Només el processador (CPU) és capaç de treballar amb les dades a la freqüència més alta del sistema (la que identifica principalment l'ordinador: 800MHz, 2.4GHz, etc.)

 • La memòria cau (cache) tipus L1 (de primer nivell) normalment pot treballar a aquesta mateixa velocitat, o com a mínim a la meitat (si bé depèn del processador). Ara bé, aquesta memòria és molt limitada (p.ex. 32KB en un K6-II, o 64KB en un Athlon). Només s'hi emmagatzemen les dades més utilitzades.

 • La memòria cau tipus L2 (de segon nivell) té un accés una mica més lent, si bé hi caben una mica més de dades (256KB, etc). S'hi emmagatzemen les dades més utilitzades que no caben a la L1.

 • La resta de dades que no caben a la cache s'accedeixen directament de la memòria RAM principal. La velocitat d'accés és la més limitada: Normalment 133MHz per un Pentium-II ò Pentium-III, 266MHz ò 333MHz per un Athlon-XP, cap a 500MHz per un Pentium-IV, etc.

Per tant, el rendiment de SETI@home no només depèn de la FPU (coprocessador matemàtic) del processador en concret, sinó també del tamany de les memòries cache, així com de la velocitat de la memòria RAM.


El software client de SETI@home realitza complicats càlculs amb blocs bastant grans de dades. Per això cal que sigui capaç d'accedir repetidament a grans blocs de dades de la manera més ràpida possible. Aquí us proposem algunes millores en la configuració del vostre ordinador:

 1. Quanta més memòria cache disponible es tingui, millor (especialment de tipus L1). Sembla ser que hi ha una configuració de la BIOS que pot fer ocupar certa quantitat d'aquesta memòria, i per això us recomanem que les configureu així:
 2. System BIOS cacheable = DISABLED
  Video BIOS cacheable = DISABLED

  i també podeu provar

  System BIOS shadow = DISABLED
  Video BIOS shadow = DISABLED

  Els noms d'aquests paràmetres poden diferir lleugerament segons el tipus de BIOS.
  El seu significat és el següent: en activar-les (Enabled), la BIOS procura copiar part (o la totalitat) del seu codi (system BIOS) i del codi de la tarja gràfica (video BIOS) a la memòria cache, ocupant-ne així una part i impedint que SETI@home l'utilitzi totalment.
  En els ordinadors mínimament ràpids (uns 500MHz o més) amb una tarja gràfica mínimament ràpida, això no hauria d'afectar el funcionament dels altres programes. En sistemes més antics, però, podríeu experimentar un lleuger alentiment.
  La millora en el rendiment de SETI@home amb aquests canvis no sempre és sistemàtica: Depèn bastant de l'ordinador i la seva configuració, així que hauríeu de provar-ho... (si no ho veieu clar deixeu-ho ENABLED).

 3. L'accés a la memòria RAM ha de ser el més ràpid possible. Moltes vegades això es configura automàticament des de la BIOS, però a vegades pot interessar "forçar la màquina". Atenció: alguns d'aquests canvis poden bloquejar l'ordinador i impedir que arrenqui. Si aquest és el cas, llavors hauríeu d'esborrar la configuració de BIOS (normalment mitjançant un pont o jumper de la placa mare) i tornar a començar i reconfigurar-ho tot.
  Aquestes són algunes de les opcions que podeu provar de modificar:
 4. Wait States: Estats d'espera per accedir a la memòria. Haurien de ser els mínims possibles (normalment 0).

  CAS delay (o, en general, XXX delay): també el mínim possible (normalment 2).

  RAM clock (o DIMM clock o similars): el màxim possible. En Pentiums II, III, Celerons, Athlons o Durons solen estar cap a 133 MHz ò 100 MHz, en Athlons XP cap a 266MHz ò 333MHz, i en Pentiums IV fins a uns 500 MHz. També poden donar la opció com a PCICLK x NN, llavors heu de saber que el rellotge de PCI sol anar a uns 33MHz.

 5. El bus de sistema (FSB, Front Side Bus) del processador ha de ser el més ràpid possible. Valors típics son 100 ò 133MHz pels primers Pentium-II o similars, 200MHz ò 266MHz pels Athlon (a vegades indiquen 100 ò 133MHz, ja que es multiplica internament per 2), i fins a uns 533MHz pels darrers Pentium-IV.

 6. Feu overclocking! Aquesta tècnica es basa en fer funcionar processadors, busos, memòries, etc. a més velocitat de la que toca (amb els seus conseqüents riscos, és clar!). Un valor de overclocking bastant segur sol rondar el 10% - 12% de la velocitat original.

  Important (mesures de seguretat): Si voleu fer overclocking, abans de res és imprescindible que tingueu en compte la TEMPERATURA. Al forçar els elements electrònics i fer-los anar més ràpids del que toca, aquests s'escalfen més del normal. Procureu que la CPU no passi dels ~60ºC i que el sistema (dins la caixa) no passi dels ~50ºC.
  Normalment pot fer falta afegir algun ventilador (o canviar-lo per un de millor), per exemple per extreure la calor de la caixa. O també posar un dissipador més gros a la CPU, amb una millor silicona tèrmica (la de plata va molt bé), o fins i tot instal·lar un sistema de refrigeració líquida. Els Athlon (normal i XP), per exemple, se solen escalfar molt. Perquè us feu una idea, un Athlon mal refrigerat (que falli el ventilador, dissipador petit, etc.) es pot arribar a fondre sobre la placa mare!
  No obstant, si sou conservadors i no passeu gaire del ~10% d'overclocking pot ser que no necessiteu ni una mesura de seguretat extra.

  En un PC podeu "overclockejar" els següents elements (a vegades per BIOS, a vegades per Jumpers de la placa mare):

  FSB (bus de sistema): Potser el més important per SETI@home. Procureu fer-lo anar el màxim de ràpid possible, sempre i quan ho aguanti l'ordinador. Molts dels primers Pentium anaven a 66MHz ò 75MHz de FSB, mentres que podien aguantar molt fàcilment uns 83MHz (o fins i tot 100MHz, amb sort). També es pot passar un Athlon de 100MHz (x2 = 200MHz) a 110MHz (x2 = 220MHz). Els Celeron sembla que aguanten bastant bé l'overclocking de bus.
  Atenció: Tingueu en compte que això també incrementarà la velocitat final del processador en el mateix percentatge.

  Multiplicador: indica la velocitat interna de la CPU (processador). Per exemple, un Athlon amb FSB=100MHz (en realitat 200MHz) i multiplicador=8 funcionarà a 100x8=800MHz. Si hem passat el FSB de 100 a 110, aleshores funcionarà a 880MHz.Si, per exemple, l'ordinador no aguanta un FSB més ràpid, podeu provar d'incrementar només el multiplicador (per exemple de 8 a 8.5 ò a 9). Atenció: rara vegada us aguantarà un FSB incrementat junt amb un multiplicador incrementat.

  Voltatge: A vegades el processador no acaba de ser del tot estable en quan li heu fet overclocking. Pot ser que aconseguiu estabilitzar-lo totalment augmentant una mica el voltatge d'alimentació de la CPU. Per exemple, si voleu passar un K6-II de 450MHz a 500MHz, potser hauríeu de passar de 2.4V a 2.6V ò 2.7V.

Nota: No ens fem responsables dels problemes en l'engegada o funcionament del vostre ordinador. Aquests canvis poden funcionar bé només en segons quins ordinadors; en d'altres poden no afectar en absolut el rendiment de SETI@home, o fins i tot alentir o bloquejar el funcionament dels altres programes.
Els usuaris amb poca experiència en configurar la BIOS s'arrisquen a tocar alguna cosa que impedeixi la correcta engegada de l'ordinador. En aquest cas hauria de fer-se un "Reset" de la BIOS (usualment amb algun "Jumper" o pont de la placa mare), sempre consultant-ho a les instruccions de l'ordinador, o bé amb algun expert.

[ Imprimir aquesta pàgina ]

 
Tornar a la pàgina principal
Copyright © 2002 SETI@home