Prova pilot d’enviament d’alertes de Protecció Civil al mòbil via satèl·lit al municipi d’Osor (la Selva)
- L’objectiu de la prova és validar les capacitats del futur servei europeu d’enviament d’alertes als telèfons mòbils mitjançant satèl·lits Galileo per alertar la població en cas d’emergència
- El servei EWSS, encara en fase de proves, complementarà els sistemes d’alerta existents com l’Es-Alert i reforçarà la protecció civil arreu d’Europa
- La prova, impulsada per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ha estat desenvolupada per Protecció Civil de la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)

El municipi d’Osor (la Selva) va ser l’escenari el passat 7 de juliol d’una prova pilot d’enviament d’alertes als telèfons mòbils via satèl·lit impulsada per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya i duta a terme per Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior i Seguretat Pública) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). L’objectiu d’aquesta prova és demostrar les capacitats del servei d’enviament d’alertes als telèfons mòbils de la població mitjançant satèl·lits Galileo en una zona on no es disposa de cobertura de telefonia mòbil, per valorar l’ús de sistemes alternatius per alertar la població en cas d’emergències greus.
Aquesta prova pilot a Osor és un nou pas després de la demostració que es va dur a terme el passat mes de febrer al World Trade Center de Barcelona en el marc del workshop ‘Satellite-based Services for Disaster Risk Management’, basada en el futur Servei Galileo d’Alerta d’Emergències per Satèl·lit (Emergency Warning Satellite Service – EWSS, per les sigles en anglès). Es tracta d’un servei tecnològic actualment en fase de proves que donarà suport i complementarà els actuals serveis de protecció civil d’enviament massiu de missatges d’alerta a la població en cas d’emergència (Es-Alert), millorant així les capacitats existents. “La gestió de les emergències és un àmbit crític en què les tecnologies espacials poden aportar un valor diferencial”, ha afirmat Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals, qui afegeix que des del Govern es treballa per “posicionar Catalunya com un referent en l’aplicació de tecnologies espacials innovadores al servei de la societat”
La comunicació via satèl·lit mitjançant el sistema Galileo suposarà un canvi de paradigma en l’àmbit de la protecció civil a Europa. A diferència de les alertes actuals, que depenen de la xarxa telefònica terrestre, EWSS enviarà informació, alertes i instruccions de seguretat a telèfons mòbils, fins i tot aquells situats en zones sense cobertura, i podrà estar operatiu durant un desastre que pugui afectar les infraestructures terrestres. Això permetrà millorar les capacitats actuals de notificació d’emergències gràcies a la cobertura global proporcionada pels satèl·lits.
Aquest nou servei, desenvolupat i testejat per la Comissió Europea, juntament amb l’Agència de la Unió Europea per al Programa Espacial (EUSPA), es posarà a disposició de les autoritats de Protecció Civil d’arreu d’Europa. En aquest cas, l’IEEC, en el marc de l’Estratègia NewSpace que impulsa el Govern de Catalunya, ha actuat com a enllaç entre l’EUSPA i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) a l’IEEC, ha destacat que “la demostració és una mostra de l’esforç per millorar els serveis als ciutadans i a la indústria a partir de solucions proporcionades per satèl·lits, i utilitzant la informació que aquests ens donen. Un objectiu que s’impulsa en col·laboració amb organismes internacionals com l’EUSPA».
Simulacre d’alerta per risc d’inundació a Osor
La demostració de l’EWSS a Osor va reproduir un escenari de risc d’inundació a la zona del simulacre. Des de la població d’Osor es va emetre l’alerta, que va arribar al centre del servei de recerca i rescat Galileo, ubicat a les instal·lacions del CNES (Agència Espacial Francesa) a Tolosa de Llenguadoc, responsable de transmetre-la als satèl·lits Galileo. Aquests, en sobrevolar la zona d’interès, van emetre el missatge als telèfons mòbils situats a la zona d’emergència.
El servei va transmetre, en pocs segons, els missatges d’alerta als dispositius ubicats a la zona d’Osor, que en aquell moment estaven en una localització sense cobertura mòbil. A més, gràcies a la precisió de Galileo i la configuració del servei, els usuaris van poder visualitzar amb exactitud la zona afectada.

“Aquesta iniciativa reforça el compromís de Protecció Civil de la Generalitat amb la innovació tecnològica i la millora contínua dels sistemes d’alerta a la població i contribueix a una resposta més eficient i coordinada en situacions d’emergència” ha assenyalat Cristina Vicente, cap d’Operacions de Protecció Civil.“ L’exercici es va dur a terme amb la presència de l’alcalde i regidors de la població, representants de Protecció Civil i del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) com a responsables d’emetre l’alerta, i membres de l’IEEC, entitat que oferirà suport al servei durant la totalitat de la fase de proves del sistema.
Tecnologies satel·litàries per a la gestió de les emergències
La prova pilot realitzada a Osor és la continuació de la demostració d’enviament d’alertes als telèfons mòbils de la població via satèl·lit mitjançant el servei EWSS que es va dur a terme el passat mes de febrer al World Trade Center de Barcelona en el marc de la jornada ‘Satellite-based Services for Disaster Risk Management’, sobre l’ús de tecnologies satel·litàries per a la gestió del risc de desastres. La jornada va estar organitzada per l’IEEC i la Secretaria de Polítiques Digitals en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, en col·laboració amb l’Agència Espacial Espanyola (AEE) i els ministeris espanyols de Ciència, Innovació i Universitats i de Defensa.
En aquella jornada, experts en tecnologies espacials i emergències i representants d’administracions públiques, institucions de recerca i sector privat van explorar i posar en valor el potencial de les aplicacions satel·litàries per millorar la capacitat de resposta i reducció de riscos dels cossos de seguretat i emergències davant l’augment de fenòmens extrems com ara les inundacions, els incendis forestals i els terratrèmols.
La jornada va incloure dues demostracions en directe per donar a conèixer de manera pràctica els avantatges de les tecnologies espacials en la gestió d’emergències i reforçar la col·laboració entre els serveis d’emergència i els proveïdors de solucions basades en satèl·lits: un simulacre de salvament marítim al Port de Barcelona i una demostració d’enviament d’alertes als telèfons mòbils de la població mitjançant satèl·lits Galileo amb el mateix sistema que ara s’ha provat a Osor.
Contactes
Oficina de Comunicació de l’IEEC
Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Sobre el IEEC
El Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promueve y coordina la investigación y el desarrollo tecnológico espacial en Cataluña en beneficio de la sociedad. El IEEC fomenta las colaboraciones tanto a nivel local como mundial, y es un eficiente agente de transferencia de conocimiento, innovación y tecnología. Como resultado de más de 25 años de investigación de alta calidad, llevada a cabo en colaboración con las principales organizaciones internacionales, el IEEC se encuentra entre los mejores centros de investigación internacionales, centrados en áreas como: astrofísica, cosmología, ciencias planetarias y observación de la Tierra. La división de ingeniería del IEEC desarrolla instrumentación para proyectos terrestres y espaciales, y tiene una amplia experiencia trabajando con organizaciones privadas y públicas del sector aeroespacial y otros sectores de innovación.
El IEEC es una fundación del sector público sin ánimo de lucro, fundada en febrero de 1996. Está regida por un Patronato compuesto por la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), y el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). El IEEC es también un centro CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).