Més de 300 alumnes i 23 docents d’arreu de Catalunya completen amb èxit l’Edusat Challenge, el programa impulsat pel Govern per incentivar vocacions científiques i tecnològiques
• Els consellers d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presidit l’acte de cloenda del programa, on 65 alumnes i 13 docents de 8 dels centres participants han presentat els projectes desenvolupats a les aules
• Amb l’Edusat Challenge s’ha introduït l’observació de la Terra a les aules de 20 centres educatius mitjançant propostes didàctiques que aprofiten les imatges de satèl·lit del programa Copernicus de l’Agència Espacial Europea
• Impulsat pel Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace i del programa STEAMCat, l’Edusat Challenge parteix d’una iniciativa de la Universitat de Girona i compta també amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya

Més de 300 alumnes i 23 docents de batxillerat, secundària i cicle superior de primària de 20 centres educatius d’arreu de Catalunya han completat el primer any de pilotatge de l’Edusat Challenge, el programa impulsat pel Govern per introduir l’observació de la Terra a les aules d’escoles i instituts que avui ha celebrat la jornada de cloenda i presentació de resultats a l’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat.
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presidit l’acte, que ha comptat també amb la participació del rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, i la presència de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial (APEC) de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Josep Colomé.
El conseller Sàmper ha destacat la importància d’un programa com l’Edusat Challenge, “perquè no només ofereix als estudiants de primària i secundària l’oportunitat d’explorar i treballar amb tecnologies espacials d’avantguarda, sinó que també comporta la formació del professorat en aquestes noves tecnologies”. “Amb aquesta iniciativa estem obrint les portes a un sector i una tecnologia fins ara només a l’abast de la recerca especialitzada, i això ajuda a generar vocacions científiques i despertar l’interès per les tecnologies digitals emergents, i per tant, a promoure el talent del futur en àmbits com la New Space, que generen ocupació de qualitat”, ha afegit.
La consellera Niubó, per la seva banda, ha destacat que l’Edusat Challenge és un bon exemple de convivència entre tecnologia i aprenentatge “amb sentit. És a dir, quan no només coneixem les tecnologies, sinó que les fem servir per aprendre a interpretar dades, aplicar conceptes, resoldre problemes, treballar en equip…. Aquí és on l’impacte pot ser realment transformador. Perquè, a més de conèixer les eines, l’alumnat desenvolupa competències que li serviran tota la vida”. A més, ha elogiat el “potencial de la ciència espacial per generar curiositat i ganes d’aprendre” i la possibilitat d’abordar temes molt transversals a partir de l’ús d’imatges de satèl·lit, que permeten “connectar sabers i disciplines” com el canvi climàtic, les ciències socials i les ciències del comportament.
Per al rector Salvi, “l’Edusat Challenge implica observar, escoltar les històries que ens expliquen els satèl·lits sobre el planeta, i entendre què ens volen dir, de què ens informen. Detectar, estar a l’aguait i actuar en conseqüència”.“Aquests són els conceptes claus que s’han mirat d’estendre a l’àmbit educatiu en col·legis i instituts de tota Catalunya”, ha reblat.
Sobre l’Edusat Challenge
L’Edusat Challenge és un programa pilot que ofereix formació i acompanyament al professorat per introduir l’observació de la Terra a les aules d’escoles i instituts amb l’objectiu últim d’incentivar l’interès de l’alumnat per les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i digitals.
Està impulsat pels departaments d’Empresa i Treball –a través de la Secretaria de Polítiques Digitals– i d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya i del programa STEAMcat i a partir de la plataforma Edusat desenvolupada pel Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona (UdG) per oferir materials i formacions sobre teledetecció a estudiants universitaris i algunes escoles d’altes capacitats. El programa compta també amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El programa va arrencar el novembre de l’any passat amb una primera fase de formació dels docents perquè poguessin desenvolupar una proposta didàctica basada en l’exploració i tractament de les imatges de satèl·lit i relacionada amb els reptes del canvi ambiental global, i traslladar-la a les aules. En aquesta fase de formació hi van participar 34 docents de 31 centres d’arreu de Catalunya. En aquest primer any de pilotatge del programa, la temàtica al voltant de la qual es va articular l’oferta formativa de 40 hores per als docents participants és l’aigua i la seva gestió. Així, se’ls va proposar investigar casos d’estudi que tinguessin relació amb aquesta temàtica, com ara episodis de sequera, inundacions, desgel, rius, pantans, mars i oceans de tot el planeta.
El programa va continuar el més de gener amb el llançament del repte i la implementació d’una activitat d’observació de la Terra a l’aula per part del professorat format, que ha comptat amb mentoria i acompanyament durant tot el procés. Aquesta segona fase del programa ha comptat amb la participació de 23 dels docents formats inicialment, que han implementat la seva proposta a les aules de 20 centres educatius d’11 comarques de les quatre províncies catalanes.
Anàlisi a les aules de l’impacte del canvi climàtic a partir de dades satel·litàries
Durant l’acte, els consellers i la resta d’assistents han pogut conèixer de primera mà les propostes desenvolupades a les aules de 8 dels centres participants en l’Edusat Challenge. Una seixantena d’alumnes i 13 docents d’aquests centres han exposat en directe diferents projectes que analitzen l’impacte del canvi climàtic a partir de dades satel·litàries provinents del programa Copernicus de la Unió Europea (UE):
- Com sensibilitzar a través dels satèl·lits? INS Escola del Treball (Lleida)
- Fenòmens relacionats amb el canvi climàtic estudiats mitjançant la teledetecció. INS Joan Solà (Torrefarrera)
- DANÀLISI i València sota l’aigua. INS Josefina Castellví i Piulachs (Viladecans)
- El projecte de l’aigua. Col·legi Mare Nostrum (Tarragona)
- Evidències de causes i conseqüències del canvi climàtic. INS La Pobla de Segur (La Pobla de Segur)
- Tsunamis (Indonèsia i Brasil). INS Ramon Turró i Darder (Malgrat de Mar)
- Sentinel, els nostres ulls per observar l’aigua des de l’espai. Sagrat Cor Diputació (Barcelona)
- La força imparable del Cumbre Vieja. Escola Vedruna Tona (Tona)
Observació de la Terra via satèl·lit per treballar diferents competències
Aplicat als centres educatius, el programa Edusat Challenge ha permès treballar competències de l’àmbit matemàtic (àlgebra, geometria i estadística), així com de l’àmbit natural, social i geogràfic (ús i interpretació de mapes i dades diverses), a banda d’incidir en la millora de les competències digitals, tecnològiques, de treball en equip i d’anàlisi crític de dades.
A través del programa, l’alumnat ha pogut identificar i fer el seguiment de diferents fenòmens d’interès que impliquen canvis notables a la superfície mitjançant imatges de satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea (UE). Copernicus és una iniciativa europea que ofereix de manera lliure, pública i oberta dades i imatges a temps real del nostre planeta i del medi ambient gràcies als satèl·lits Sentinel. Aquestes imatges permeten identificar fenòmens naturals com ara incendis, inundacions, retrocés de les glaceres, erupcions volcàniques o desforestació, tant a escala local com a qualsevol indret del planeta.
Així, gràcies a la plataforma Edusat i a les dotacions tecnològiques destinades als centres educatius, ha estat possible observar des de les aules els canvis sostinguts en el territori, com ara el retrocés del delta de l’Ebre, els efectes de les crescudes de rius i barrancs durant les inundacions, detectar diferents processos de creixement urbanístic o observar dades de la contaminació atmosfèrica a les grans ciutats, entre d’altres.
Sobre l'IEEC
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).