Innovació | Col·laboracions

Col·laboracions

L’Institut participa activament, mitjançant aliances estratègiques, en l’ecosistema d’innovació i transferència tecnològica establert, tant a nivell nacional com internacional.

L’IEEC està fortament vinculat a les principals agències d’espai a nivell europeu, incloent-hi l’Agència Espacial Europea (ESA), l’Agència de la Unió Europea pel Programa Espacial (EUSPA) i l’Agència Europea per l’explotació de satèl·lits meteorològics (EUMETSAT), i a les grans agències espacials internacionals (NASA, JAXA).

A més, l’Institut té un vincle molt proper amb el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), així com amb agències d’espai d’altres països europeus com el Centre Aerospacial Alemany (DLR, per les seves sigles en alemany) a Alemanya o el Centre National D’Etudes Spatiales (CNES) a França. També cal destacar la relació existent amb l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) i amb la Cambra de Comerç de Barcelona.

Dʼaltra banda, lʼIEEC treballa o col·labora activament amb les principals empreses i organitzacions del sector a nivell europeu, així com amb empreses emergents, en el marc de les principals missions espacials europees i en desenvolupaments vinculats al NewSpace i per a instrumentació terrestre.

Més en concret, lʼactivitat en lʼàmbit tecnològic es desenvolupa principalment a partir de projectes conjunts amb empreses del sector aeroespacial i de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). 

La col·laboració amb la indústria espacial es realitza principalment a través de contractes industrials destinats a la construcció de grans missions científiques. Aquestes contribucions industrials requereixen de la participació activa i el lideratge dels investigadors i enginyers de l’IEEC en la fase de definició i construcció de les missions, a fi d’assolir responsabilitats i contribucions rellevants. La participació en aquestes missions té un fort impacte en el teixit industrial i permet exportar tecnologies d’alt valor afegit.

Líders estatals en contribució per l’ESA i altres missions internacionals

L’IEEC és especialment eficaç en aquest sentit i actualment lidera la contribució espanyola en varies missions de l’ESA i altres missions internacionals. L’èxit actual es basa en una trajectòria extensa com a referent científic a nivell europeu, en l’experiència tecnològica adquirida durant les últimes dues dècades i en la capacitat de gestió de grans projectes.

Pel que fa a la col·laboració amb la indústria del NewSpace, l’Institut participa en l’establiment de convenis i l’execució de projectes de desenvolupament tecnològic, especialment en els àmbits de l’Observació de la Terra, així com del Posicionament, Navegació i Sincronització (PNT, per les seves sigles en anglès).

Cal destacar l’impuls que suposen les missions en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya i en programes de demostració tecnològica de l’ESA i altres agències estatals, així com el desenvolupament de capacitats del segment terrestre a l’Observatori del Montsec.

Des de l’Oficina de Transferència apostem fortament per promoure la valorització i la transferència de les línies de recerca R+D+I coordinades per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace.

eumeusat
euspa
comision europea
cdti
acció
cnes
dlr
eso
cambra de comerç
sener
gtd
indra
gmv
isardsat
opencosmo
sateliot
rokubum
deimos
airbus
talesalenia
surrey
spire