Formació

Oferim oportunitats a estudiants i joves investigadors

L’IEEC dona suport a estudiants i joves investigadors per desenvolupar les seves carreres professionals, ja sigui en l’àmbit acadèmic o industrial. En aquest sentit, l’IEEC ofereix oportunitats als estudiants interessats en les ciències de l’espai i la tecnologia espacial, des del nivell d’educació secundària fins a l’universitari (grau, màster i doctorat), i participa en cursos i tallers especialitzats.

educació secundària

Beques d’estiu

Existeixen programes educatius que permeten els estudiants de secundària passar unes setmanes treballant amb un investigador expert dins un camp d’estudi específic, experimentant in situ les tasques, els assoliments i les dificultats amb les què un investigador es troba a diari.

Aquestes estades s’acostumen a establir-se mitjançant convenis entre l’administració i l’institut, gràcies a diversos programes, com Joves i Ciència o Bojos per la física.

Si ets un estudiant de secundària interessat en les ciències de l’espai i la tecnologia espacial, posa’t en contacte amb nosaltres a través de l’adreça electrònica comunicacio@ieec.cat.

Certamen ‘Jóvenes Investigadores’ (CSIC)

El Certamen ‘Jóvenes Investigadores’ aspira a despertar vocacions entre estudiants de secundària i membres de diverses associacions. Aquest programa pretén millorar l’alfabetització científica així com potenciar un enfocament crític i racional en els joves estudiants, permetent-los tenir una experiència directa en el procés de generació de coneixement en passar dues setmanes en un institut de recerca o en una empresa.

grau

Pràctiques externes

Els estudiants universitaris poden realitzar un curs de pràctiques externes amb empreses, serveis o instituts. L’objectiu principal d’aquestes pràctiques és introduir-los en el lloc de treball, oferint-los una possible inserció futura en el mercat laboral.

L’IEEC té convenis amb la majoria de les universitats de Catalunya.

Si ets estudiant i estàs interessat a realitzar aquest tipus de pràctiques, pots posar-te en contacte amb un investigador de l’IEEC i seguir els procediments establerts per l’escola o departament que coordina les pràctiques externes.

JAE-INTRO (CSIC)

El programa JAE-INTRO està dirigit a estudiants de grau de segon, tercer o quart any d’universitat. L’objectiu del programa és oferir als estudiants amb un expedient acadèmic excel·lent la possibilitat de tenir una experiència pràctica en la indústria o en un institut de recerca, treballant en un entorn professional durant un curt període de temps. La convocatòria es realitza habitualment a finals de l’any anterior, moment en què l’estudiant pot triar el centre que li interessa sol·licitar segons l’àrea d’interès. La durada de les pràctiques és de dos mesos i l’estudiant pot coordinar amb l’investigador la realització de la beca durant l’estiu (juny, juliol, agost o setembre).

màster

Les institucions acadèmiques que formen part del Patronat de l’IEEC, en general, i les corresponents Unitats de Recerca, en particular, ofereixen diversos programes de màster i postgrau que cobreixen tots els aspectes de les ciències de l’espai i de la tecnologia espacial

Aquests programes tenen com a objectiu captivar l’estudiant en l’activitat de recerca i formació professional i proporcionen les eines bàsiques per iniciar una carrera de recerca.

Els estudiants podran escollir entre una àmplia varietat de programes, depenent del seu camp específic d’interès. Podreu accedir-hi a través dels enllaços següents:

upc

Màsters i Postgraus de la Universitat Politècnica de Catalunya

UB

Màsters universitaris de la Universitat de Barcelona

UAB

Màsters i Postgraus de la Universitat Autònoma de Barcelona

A continuació, us presentem alguns exemples:

Màster en astrofísica, física de partícules i cosmologia

L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ofereix un màster orientat a proporcionar als estudiants una formació acadèmica avançada en els camps de l’astrofísica, les ciències de l’espai, la física atòmica, la física nuclear i de partícules, la gravitació i la cosmologia. Es consideren dues possibles vies en funció dels mòduls realitzats per l’alumne: astrofísica i ciències de l’espai, i física de partícules i gravitació.

Màster en física d’altes energies, astrofísica i cosmologia

L’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ofereix un màster de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en col·laboració amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). L’estudiant pot escollir entre diverses modalitats dins el programa: física d’altes energies, astrofísica i cosmologia, o una combinació d’elles.

Màsters de la Universitat Politècnica de Catalunya

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ofereix programes de màster orientats a la formació avançada en camps especialitzats o multidisciplinaris. Dins el camp de l’enginyeria aeroespacial, s’ofereixen diversos programes de màster. En són un exemple:

doctorat

Si disposes d’un màster en el camp de la física, l’enginyeria, les ciències de l’espai, l’astronomia o la ciència en general, i estàs interessat a realitzar estudis de doctorat, pots sol·licitar una de les beques finançades per l’administració a través de convocatòries públiques.

A continuació es proporciona una breu descripció d’algunes de les diverses beques disponibles:

FPI (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades)

Les beques FPI estan vinculades a projectes de recerca específics, que compten amb el suport financer del «Pla Nacional d’I+D+i», entre altres, i estan dirigides a estudiants que vulguin obtenir el seu doctorat en qualsevol camp del coneixement

FPU (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades)

Les beques FPU promouen la formació docent i investigadora en el marc de la recerca personal de l’investigador. Es tracta d’una beca personal, a diferència de la beca FPI que s’associa a projectes d’investigació.

FI (Generalitat de Catalunya)

Els ‘Ajuts per a la contractació de personal investigador predoctoral en formació’ (FI) estan orientats fonamentalment a la incorporació d’estudiants de doctorat en programes oficials de doctorat, amb l’objectiu d’incloure’ls en projectes de recerca individuals o en grups de recerca que estiguin desenvolupant projectes d’R+D. Per poder sol·licitar aquesta beca, l’estudiant ha d’estar inscrit en la fase de recerca d’un programa de doctorat en el moment de l’acceptació de la beca.

Informació sobre la tesi doctoral per a estrangers

Si ets un estudiant estranger, aquí et proporcionem alguns consells que et poden servir a l’hora de traslladar-t’hi a Espanya/Catalunya per iniciar els teus estudis de doctorat:

PRIMER

Homologació de títol

Tot estranger ha de convalidar el seu títol internacional més recent (batxillerat, grau, màster) a través del Ministeri d’Educació espanyol, a través del procés conegut com «Homologación de Título Extranjero».

SEGON

Postil·la de l’Haia

Depenent de la nacionalitat del teu títol, com a pas previ, hauràs de segellar el teu títol original amb la postil·la de l’Haia (països del Conveni de l’Haia) i traduir-lo oficialment al castellà.

TERCER

No cal tenir la convalidació de la titulació acabada

No cal tenir la convalidació de la titulació acabada en el moment d’iniciar la tesi doctoral; simplement perquè la realització del procés pot durar de diversos mesos a més d’un any.

QUART

Sol·licitud de beca estatal

Un cop iniciat el procés de convalidació, podràs sol·licitar alguna de les beques estatals per realitzar els teus estudis de doctorat.

cinquè

Exàmens

Si el teu títol no compleix els requisits de la titulació oficial espanyola a la qual vols accedir, hauràs de fer exàmens de les assignatures/crèdits que no hagin estat convalidats. Aquests exàmens es realitzen un cop iniciats els estudis de doctorat, i el procés d’examen es porta a terme a la universitat a través de la qual s’està validant el títol.

sisè

Resolucions

Les resolucions de les beques poden trigar diversos mesos i no sempre es produeixen en la mateixa època de l’any que les convocatòries anteriors. En principi, les beques asseguren 3 o 4 anys de sou i cobreixen les quotes de matrícula als programes de doctorat.

Convocatòries postdoctorals

Les convocatòries dels contractes postdoctorals s’acostumen a realitzar en la mateixa època cada any. No obstant això, els terminis de sol·licitud poden variar de manera considerable any rere any. Per aquesta raó, és essencial fer un control freqüent dels terminis de cada convocatòria.

Premis i incentius

Convocatòria interna de propostes 2021

tancat

Es tracta d’una convocatòria competitiva interna per proporcionar finançament llavor a un projecte d’alt potencial i d’alt impacte, proposada per la Direcció de l’IEEC i aprovada per part de la Institució CERCA.

La convocatòria té com a objectius principals estimular la col·laboració entre membres i grups de l’IEEC i fomentar propostes innovadores a través de la realització d’estudis de viabilitat i proves de concepte que facilitin augmentar-ne el grau de maduresa i capacitar-les de cara a aconseguir finançament futur.

Premis al Millor Treball Final de Màster (2021/22) i a la Millor Tesi Doctoral (2020/21 o 2021/22)

tancat

L’IEEC convoca el ‘Premi al millor Treball Final de Màster (TFM)’ i ‘Premi a la millor Tesi Doctoral (TD)’ per a treballs les temàtiques dels quals estiguin alineades amb les seves línies de recerca: Astrofísica, Cosmologia, Observació de la Terra, Navegació, i Tecnologia Espacial.

Poden concórrer a aquesta convocatòria qualsevol TFM que hagi estat defensat durant el curs acadèmic 2021-22 i qualsevol TD que hagi estat defensada durant els cursos acadèmics 2020/21 o 2021/22 en qualsevol de les institucions acadèmiques que formen l’IEEC. L’autor/a i/o el/la director/a del treball han de ser membres de l’IEEC.