AgroSpace neix per promoure l’ús de tecnologies espacials en zones rurals com a eina d’innovació i resiliència davant el canvi climàtic
• Les 12 entitats del consorci AgroSpace es van reunir la setmana passada per primera vegada a Barcelona, ciutat amfitriona del NewSpace Economy Congress 2025
• El projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del programa Interreg SUDOE i coordinat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
• AgroSpace s’alinea amb els esforços del programa Interreg SUDOE en la preservació del capital natural, l’adaptació al canvi climàtic i el reforç de la cohesió social al sud-oest d’Europa

El projecte AgroSpace va celebrar la setmana passada la seva reunió de llançament a Barcelona. Cofinançat per la Unió Europea (UE) a través del programa Interreg SUDOE, AgroSpace té com a objectiu connectar els sectors agrícola i espacial, promovent l’ús de tecnologies espacials a les zones rurals com a eina d’innovació i resiliència davant el canvi climàtic.
Coincidint amb la celebració del NewSpace Economy Congress (NSEC 2025), representants de les diferents entitats que conformen el consorci AgroSpace es van reunir a la seu de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), a Castelldefels (Barcelona). L’IEEC coordina els 12 socis que desenvolupen el projecte, que són: Asociación de empresas aeroespaciales Andalucía Aerospace (Andalusia); Agri Sud-Ouest Innovation (Occitània); Aerospace Valley (Occitània); Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona (Catalunya); Centro Operativo e de Tecnologia de Regadio (Alentejo); Hidromod-Modelação em Engenharia Lda (Lisboa); Universidade de Vigo – Facultade de Ciencias Departamento de Química Analítica e Alimentaria (Galícia); Chambre interdépartementale d’agriculture de la Charente-Maritime et des Deux-Sèvres (Nova Aquitània); Institut national d’enseignement supérieur pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement (Occitània); Symington Family Estates – Vinhos S.A. (Nord de Portugal) i ELLIOT CLOUD (La Rioja).
Aquestes entitats, entre les quals s’inclouen des de centres de recerca fins a cambres de comerç i agricultura, clústers i empreses d’ambdós sectors, així com usuaris finals, desenvoluparan conjuntament una estratègia d’innovació intersectorial amb un pla d’acció basat en tres eixos: recerca, mercat i política.
Entre els socis associats destacats hi ha la Generalitat de Catalunya, l’Agència Espacial Espanyola (AEE), l’Agència Espacial Portuguesa, el Centre Nacional d’Estudis Espacials de França (CNES) i la regió d’Occitània, que ha estat la regió convidada en aquesta edició del NSEC 2025.
AgroSpace compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, dels quals 1,9 milions provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i es preveu que es desenvolupi durant els pròxims tres anys.
Tecnologies espacials per transformar l’agricultura
AgroSpace té com a objectiu impulsar l’adopció de tecnologies espacials en zones rurals com a eina d’innovació i resiliència davant el canvi climàtic.
Per assolir aquest objectiu, s’implementaran tres demostradors: un des d’una cambra d’agricultura per millorar l’avaluació de danys climàtics i així poder compensar millor els agricultors; un altre per a la gestió eficient de recursos agrícoles en un gran celler; i un tercer per validar una metodologia basada en convocatòries obertes que identifiqui reptes agrícoles i solucions espacials.

Aquesta estratègia, que també inclou accions de formació i sensibilització, busca generar solucions eficaces i transformadores que es puguin transferir a territoris més extensos, i representa un enfocament innovador en comparació amb els sistemes actuals de finançament rígids. AgroSpace s’alinea plenament amb els esforços del programa Interreg SUDOE en la preservació del capital natural, l’adaptació al canvi climàtic i la millora de la cohesió social al sud-oest d’Europa.
El millor escenari per a un començament
A banda de celebrar la primera reunió del consorci, AgroSpace també va ser presentat durant el NSEC 2025, celebrat els dies 3 i 4 de juliol a Barcelona. El congrés té com a objectiu posicionar Catalunya com un pol líder en tecnologies espacials. Organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, l’esdeveniment compta amb la col·laboració de l’IEEC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i2CAT i la Fundació KIMbcn.
Alberto García-Rigo, responsable de l’Oficina de Transferència de Coneixement de l’IEEC, i Anne-Lise Stephan, gestora de projectes europeus a Aerospace Valley, van presentar AgroSpace durant el primer dia del congrés, amb l’objectiu de donar visibilitat al projecte i a la futura convocatòria de solucions espacials prevista per al 2026.
Contactes
Oficina de Comunicació de l’IEEC
Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Sobre l'IEEC
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).