Joves estudiants s’endinsen en l’enginyeria espacial a l’estada científica ‘NewSpace’ al Pirineu

El projecte ‘NewSpace, l’enginyeria de l’espai’ va reunir 35 noies i nois de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius per familiaritzar-los amb el món de l’espai i mostrar-los les seves aplicacions en molts àmbits de la societat. L’estada, celebrada del 7 al 12 de juliol, es va realitzar al centre MónNatura Pirineus (Pallars Sobirà).
En el marc de l’eix de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb la col·laboració de l’associació GoSTEM, organitzen aquest projecte com a part del programa ‘Estades Científiques’ de la Fundació Catalunya la Pedrera amb l’objectiu d’impulsar les vocacions científiques, despertar la curiositat i estimular el pensament crític entre els joves.
Durant la setmana, els participants van explorar les tecnologies NewSpace, centrant-se en les seves aplicacions en observació de la Terra, navegació i comunicacions. Van aprendre, entre d’altres, a utilitzar dades de satèl·lits per analitzar el nostre planeta Terra, treballar amb senyals de la constel·lació Galileu i enviar missatges a través de satèl·lits reals.
Després d’assimilar els fonaments, els participants van formar grups i van participar en una hackató per desenvolupar aplicacions NewSpace que abordessin problemes actuals com la sequera, la comunicació en alta muntanya o la contaminació al Mediterrani.
La setmana va finalitzar amb una presentació de cada grup centrada en els aprenentatges i la seva solució final desenvolupada.