NewSpace |ESA Phi-LabNET Spain
ESA Phi-LabNET Spain
Impulsem la innovació per a la comercialització de tecnologies espacials amb l’objectiu de millorar la resiliència climàtica.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) està compromès amb la innovació tecnològica en el sector espacial amb programes com el Phi-LabNET Spain de l’Agència Espacial Europea (ESA). Situat a Barcelona, aquest centre de competència té com a objectiu fomentar la col·laboració entre institucions acadèmiques, empreses i inversors per facilitar la comercialització de tecnologies espacials per millorar la resiliència climàtica.
El programa compta amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya a través de l’Agència Espacial Espanyola (AEE) i de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya.
Innovació al servei de la resiliència climàtica
Phi-LabNET Spain és una iniciativa dins el Programa ScaleUp de l’ESA, dissenyat per impulsar la comercialització de l’espai i fomentar el creixement de la inversió privada en el sector espacial. Des de la seva creació, el Phi-LabNET Spain forma part de la xarxa ESA Phi-Lab NET, formada per onze Phi-Labs situats en diferents estats membres de l’ESA.
La missió del Phi-LabNET Spain és accelerar el futur del sector espacial, tant en l’àmbit upstream (desenvolupament d’objectes espacials i la seva propulsió a l’espai) com downstream (explotació i conversió de dades i coneixements obtinguts a través de la tecnologia espacial en aplicacions a la Terra), a través de projectes innovadors amb alt potencial comercial. L’objectiu final és contribuir a la resiliència climàtica, alhora que es reforça la competitivitat del sector espacial gràcies a la recerca en ciència i tecnologia d’avantguarda, mentre Europa es consolida com a líder global en aquest camp.
El consorci
L’IEEC és el coordinador de la proposta guanyadora per acollir un Phi-Lab dins del marc de la convocatòria llançada per l’ESA i adjudicada el setembre de 2024. Des d’aleshores, l’IEEC ha exercit un paper fonamental en la gestió i coordinació d’aquesta iniciativa, formada per un gran consorci d’universitats i centres de recerca i innovació. Aquests són: la Fundació i2CAT, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundación General CSIC, KIMbcn, ARRIBES Enlightenment, la Universitat de València (UVEG), la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), el Instituto Ricardo Valle de Innovación (IRV), l’ESA MELiSSA Pilot Plant a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Serveis

Gràcies a una xarxa de col·laboracions estratègiques i un ferm compromís amb la recerca i la indústria, l’ESA Phi-LabNET Spain garanteix que els projectes innovadors, des d’idees en fase inicial fins a solucions completament desenvolupades, reben el suport essencial per créixer i tenir èxit.
Situat a l’edifici RDIT del Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels (Barcelona), l’ESA Phi-LabNET Spain ofereix una varietat de serveis a totes les parts interessades, incloent-hi finançament, suport i assessorament (gestió de la propietat intel·lectual, mentoria en recerca, suport tècnic i coaching empresarial), accés a infraestructures (dades espacials, laboratoris i altres instal·lacions especialitzades) i oportunitats de networking.