IEEC | ALTRES

Catalunya es prepara per viure un eclipsi solar històric

May 20, 2025

• El 12 d’agost de 2026 el cel de Catalunya s’enfosquirà per complet per primera vegada en més de 120 anys
• El Govern de la Generalitat ha aprovat la creació d’una Comissió Interdepartamental per a la coordinació i gestió de les actuacions relacionades amb l’Eclipsi, amb l’objectiu de garantir una planificació integral i transversal davant un fenomen astronòmic excepcional
• L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) formarà part d’aquesta comissió interdepartamental, juntament amb tretze Departaments de la Generalitat, liderant les tasques de suport tècnic i científic

L’eclipsi solar total del 2026 serà un esdeveniment extraordinari. Per primera vegada des del 1905, Catalunya es trobarà dins la franja de totalitat d’un eclipsi: la Lluna cobrirà completament el Sol durant un breu lapse de temps —fins a 1 minut i 32 segons en municipis com Roquetes— i el dia es convertirà en nit. 

L’eclipsi total de Sol representa una oportunitat excepcional per impulsar la recerca i la divulgació científica a Catalunya. A nivell acadèmic, permetrà dur a terme observacions astronòmiques d’alt valor científic, especialment en l’estudi de la corona solar i dels fenòmens associats a l’activitat del Sol. Centres de recerca i observatoris, com l’Observatori de l’Ebre —únic dins de la franja de totalitat—, tindran un paper clau en la generació i transferència de coneixement.

Paral·lelament, l’eclipsi actuarà com un gran catalitzador de vocacions científiques i d’interès social per l’astronomia, gràcies a la mobilització d’escoles, universitats i entitats divulgadores que aprofitaran l’esdeveniment per apropar la ciència a la ciutadania mitjançant tallers, materials educatius i activitats obertes arreu del territori.

Per la seva gran capacitat de mobilització, el Govern estima que l’eclipsi tindrà un impacte significatiu en el teixit científic i educatiu, així com en l’activitat social i econòmica del país. Per aquest motiu, l’elaboració d’un pla d’acció interdepartamental serà clau per garantir una resposta coordinada, anticipada i eficaç davant aquest esdeveniment excepcional.

Presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i amb la vicepresidència de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, la comissió estarà integrada per representants de tretze departaments del Govern i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). A més, també comptarà amb el suport tècnic i científic de diversos centres especialitzat.

Entre les seves funcions principals hi ha la definició d’un pla d’acció interdepartamental que abordarà aspectes clau com la recerca i la divulgació científica, la gestió d’espais d’observació, l’organització de la mobilitat, la promoció turística, així com la seguretat i la prevenció en matèria de salut.

L’experiència d’altres eclipsis recents arreu del món demostra que la demanda d’allotjament, serveis turístics i activitats d’observació es pot multiplicar exponencialment, amb l’arribada de públic tant local com internacional. El fet que coincideixi amb el pic de les vacances d’estiu i que el fenomen no serà visible en la seva totalitat des de l’àrea metropolitana de Barcelona, es preveu un elevat volum de desplaçaments cap a les comarques del sud, especialment les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Entre les accions previstes, destaquen la creació de punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i emergència, i la posada en marxa de campanyes educatives i informatives, tant en centres escolars com a través dels canals institucionals. 

El Govern també promourà el paper del sistema català de recerca i del patrimoni astronòmic del país, amb iniciatives coordinades amb l’Observatori de l’Ebre, el Parc Astronòmic del Montsec, l’ICE-CSIC o l’IEEC. Aquest eclipsi serà el primer d’una sèrie de tres eclipsis visibles des d’Espanya entre els anys 2026 i 2028, una coincidència excepcional en el calendari astronòmic. Catalunya tindrà, per tant, una oportunitat única per fomentar l’interès per l’astronomia, la ciència i la sostenibilitat, i per apropar aquests àmbits a la ciutadania d’una manera participativa i transversal. Alhora, aquest context ofereix una ocasió privilegiada per reforçar el posicionament del país com a destinació de referència en coneixement, divulgació científica i astroturisme, tot promovent un model de desenvolupament territorial vinculat a la innovació, el turisme responsable i la cohesió social.

Més informació

Aquesta nota de premsa ha estat redactada pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Enllaços

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This