Descobriu MOT! Optimitzant la gestió dels camps vitivinícoles amb tecnologia satel·litària

L’Observació de la Terra s’està consolidant com una eina essencial per al sector vitivinícola, aportant informació valuosa per prendre decisions més eficients i sostenibles.
El projecte MOT (‘Mòdul d’Observació de la Terra per a PixelSuite’), desenvolupat per l’empresa catalana SPASCAT, ha creat una metodologia innovadora utilitzant dades de satèl·lit per optimitzar la gestió dels camps vitivinícoles i fruiters.
L’àmbit d’actuació s’ha centrat en les parcel·les de la finca Raimat, de l’empresa Codorníu, per tal de validar sobre el terreny les funcionalitats de MOT i millorar la sostenibilitat i la qualitat dels cultius.
L’aplicatiu combina dades satel·litàries, ortofotos d’avionetes i mesures directes per proporcionar una visió global i detallada de l’estat de les parcel·les. A través de mapes d’índexs vegetals i la definició automàtica de punts d’inspecció, MOT facilita el treball dels tècnics vitivinícoles i permet optimitzar l’ús de recursos com l’aigua, els adobs o els fitosanitaris.
També ha col·laborat en el projecte l’empresa Agropíxel, que ha treballat amb l’aplicatiu desenvolupat per SPASCAT per millorar les seves activitats d’anàlisi i consultoria agronòmica.
El projecte ha estat emmarcat dins del primer ‘Concurs d’Idees de Casos d’Ús d’Observació de la Terra per al Sector Privat’, coordinat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La iniciativa s’emmarca dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya, impulsada pel Govern de la Generalitat i desplegada en col·laboració amb l’IEEC, l’ICGC i la Fundació i2CAT.
Augment de la resolució gràcies al Menut
Un dels aspectes més destacats del projecte ha sigut la incorporació de dades del Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, posat en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace el gener de 2023.
Les dades del Menut s’han integrat amb les de Sentinel-2, satèl·lit d’observació de la Terra del programa Copernicus de la Unió Europea, que permeten calcular diversos índexs vegetals. La combinació dels dos satèl·lits ha permès augmentar la informació disponible, gràcies a una major freqüència de dades. A més, l’ús del Menut, amb una millor resolució en la banda del ‘red edge’ (índex NDRE), —de gran valor en l’àmbit de l’agricultura perquè dona informació del contingut de clorofil·la de les plantes—, ha permés la utilització de la tecnologia d’observació de la Terra en parcel·les petites.
Gràcies a projectes com MOT i les sinergies que se’n deriven, la innovació desenvolupada amb les tecnologies NewSpace es fa accessible a l’ecosistema i genera un impacte directe en el sector vitivinícola i fruiter de Catalunya.

Sobre l’IEEC
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).