IEEC | ALTRES

Resolució del primer Concurs d’Idees de Casos d’Ús d’Observació de la Terra per al Sector Privat

Oct 4, 2023

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) va anunciar, el passat 29 de juny, la convocatòria per participar en la primera edició del Concurs d’Idees de Casos d’Ús d’Observació de la Terra per al Sector Privat. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia NewSpace de Catalunya impulsada pel Govern de la Generalitat amb la participació de l’IEEC, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Fundació i2CAT

L’objectiu d’aquest concurs és obtenir propostes innovadores de casos d’ús d’Observació de la Terra que l’ecosistema NewSpace pugui oferir al teixit empresarial privat català. 

Entre d’altres requisits, a la convocatòria es demanava que tots els casos presentats estiguessin basats en dades de satèl·lit, incloguessin dades obtingudes pel nanosatèl·lit ‘Menutla segona missió satel·litària, i la primera d’Observació de la Terra, de l’Estratègia NewSpace com a demostrador, fossin aplicables al territori català i incloguessin la participació activa de l’usuari final.

Les empreses i propostes que han resultat seleccionades són:

  • isardSAT (MARE: Monitoratge de la sequera amb Alta Resolució Espacial)
  • SPASCAT (Espiadimonis)

Els dos casos d’ús d’observació de la Terra seleccionats serviran per promocionar l’ús de dades de satèl·lit i visibilitzar els beneficis que poden obtenir les empreses si incorporen a les seves operatives dades del ‘Menut. Ambdós casos rebran un premi econòmic de 2.500 euros i podran optar a un posterior contracte de serveis de 47.500 euros cadascun. Podeu revisar tots els detalls a la plataforma de serveis de contractació pública.

Projecte MARE

El projecte MARE pretén millorar les capacitats de monitoratge de la sequera a Catalunya mitjançant productes d’humitat del sòl basats en teledetecció a alta resolució espacial i temporal. A més, es produiran mapes d’humitat a nivell de parcel·la amb l’objectiu de millorar les recomanacions de reg i les estimacions de rendiment dels cultius. 

Aquest projecte es desenvoluparà en col·laboració amb dues entitats catalanes: l’empresa Aigües Segarra-Garrigues (ASG) i la societat agrària Consell Regulador de la Denominació d’Origen (CRDO) Terra Alta. Ambdues entitats necessiten el sistema de monitoratge de l’estat hídric a escala de parcel·la a les seves comunitats per tal d’optimitzar el consum d’aigua (i energètic) i fer una previsió de collita més acurada.

Projecte Espiadimonis

D’altra banda, Espiadimonis proposa una aplicació destinada a professionals del sector agrari, sense necessitat que tinguin formació especialitzada, que automatitzi el control de l’estat dels camps (explotacions arbòries i vitivinícoles) a partir de l’anàlisi de dades espectrals provinents de satèl·lit. S’empraran també algorismes de Machine Learning i intel·ligència artificial per combinar la informació satel·litària amb altres dades obtingudes sobre el terreny. 

Aquest producte permetrà als professionals del camp tenir de forma senzilla, però completa, tota la informació de les parcel·les que vulguin monitorar per optimitzar i maximitzar la seva producció. A més, també els permetrà registrar, de forma digital i automàtica, els informes de treball que recullen la feina realitzada, associant-hi les dades preses. Aquest projecte es desenvoluparà en col·laboració amb dues empreses catalanes: la consultora tècnica d’empreses agrònomes Agropixel i l’empresa vitivinícola Codorníu. Agropixel utilitzarà la solució per facilitar i millorar les seves activitats d’anàlisi, suport i consultoria agronòmica mentre que Codorníu la farà servir sobre el terreny per als treballs de camp que du a terme.

Share This