El curt «Púlsars: un conte sobre rellotges còsmics» guanya el primer premi del concurs «Ciencia en Acción 2022»

2022-07-14 10:00:00
The short film 'Pulsars: A Tale of Cosmic Clock' wins the first prize in the 'Science in Action' competition
El curtmetratge «Púlsars: un conte sobre rellotges còsmics», ideat per l’astrofísica Nanda Rea, investigadora de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha rebut el 1er Premi Ex Aequo de Curts Científics de la modalitat "Curts científics" de la XXIII edició del concurs «Ciencia en Acción 2022». Dirigida per Niccolò Bruna i Matias Guerra (15L Films i Virtual Immersions in Science, VIS), la filmació compta amb el suport científic dels també investigadors de l’ICE-CSIC i membres de l’IEEC Vanessa Graber i Stefano Ascenzi, així com de Marco Valdes (VIS). La peça, que també forma part de la selecció oficial del Raw Science Film Festival, ha estat produïda amb finançament procedent de l'European Research Council i del programa europeu d'accions de cooperació científica COST. Està disponible en anglès amb subtítols en castellà al canal de YouTube de l’ICE-CSIC.

El jurat va decidir atorgar el primer premi al curt de l’ICE-CSIC/IEEC per mostrar als joves estudiants —amb tècniques cinematogràfiques— que la ciència no té gènere, i per donar visibilitat a la figura de la Jocelyn Bell. Jocelyn Bell Burnell és una astrofísica nord-irlandesa descobridora, juntament amb el seu director de tesi, Antony Hewish, del primer radiosenyal d'un púlsar, contribució de gran importància en l’àmbit de l’astrofísica. El descobriment va ser reconegut amb la concessió del Premi Nobel de Física de 1974. Tanmateix, Bell no va ser una de les destinataries del premi. Aquest fet és considerat com una de les grans injustícies de la història de la ciència pel que fa a la manca de visibilitat del paper de les dones científiques.
 


 
 
«Ciencia en Acción» està organitzat per una direcció, el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Fundación Lilly (FL), el Instituto de Ciencias Matemáticas (ICMAT), la Real Sociedad Española de Física (RSEF), la Real Sociedad Española de Química (RSEQ), la Sociedad Española de Astronomía (SEA) i la Sociedad Geológica de España (SGE). Es tracta d’un concurs internacional dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seves disciplines. El seu objectiu principal és presentar la ciència d'una manera atractiva i motivadora, de manera que els joves i el gran públic s'interessin per ella i al llarg del concurs disfrutin assistint a les conferències, així com observant i participant a la fira.

Després de dos anys de restriccions derivades de la pandèmia per la COVID-19, la fira es tornarà a fer de manera presencial els dies 7, 8 i 9 d’octubre de 2022 en Viladecans. L’entrega de premis tindrà lloc el darrer dia de la fira, al Teatre Atrium.

Enhorabona a tot l’equip de l’ICE-CSIC/IEEC!

Share This