Héctor Gil-Marín guanya una Beca Leonardo 2023 en Física

2023-05-15 12:00:00
Héctor Gil-Marín is awarded the 2023 Leonardo Grant in Physics
Héctor Gil-Marín, investigador de l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) ha guanyat una de les set Beques Leonardo 2023 en Física que concedeix la Fundació BBVA.

Aquestes beques es lliuren a investigadors amb edats compreses entre els 30 i els 45 anys i que tinguin projectes científics especialment interessants. Després de revisar exhaustivament més de 100 sol·licituds, el comitè avaluador del BBVA va decidir oferir una de les beques al físic de l’ICCUB-IEEC, per donar suport a la seva recerca sobre l'energia fosca utilitzant les dades de DESI (Dark Energy Survey Instrument) amb les més avançades tècniques d'anàlisis per maximitzar el retorn d'informació i caracteritzar algunes de les propietats de l'energia fosca.

Amb aquests ajuts, les Beques Leonardo pretenen fomentar el talent i l'originalitat en la recerca. Cada beca consta de 40.000 € que ajudaran els investigadors a dur a terme el seu projecte i a lluitar per la seva consolidació professional.

Energia fosca

La comprensió actual del cosmos es regeix pel model estàndard de la cosmologia LCDM, de les seves sigles en anglès Lambda-Cold Dark Matter, proposat a la fi del segle XX. Aquest model postula l'existència d'un fluid misteriós, l'energia fosca, que explicaria l'expansió accelerada de l'univers. Segons les observacions més recents, aquest fluid representa al voltant del 69% del contingut energètic total de l'univers. No obstant això, malgrat ser l'element dominant i clau per a comprendre l'evolució futura del cosmos, sabem molt poc sobre la seva dinàmica o naturalesa.

«L'energia fosca és una etiqueta utilitzada per referir-se a quelcom de naturalesa desconeguda per a nosaltres, però que és necessari per explicar l'expansió accelerada de l'univers», explica Gil-Marín. «Durant els primers 6.000 milions d'anys del nostre Cosmos, aproximadament la primera meitat de la seva existència, l'univers es va expandir cada vegada menys ràpidament, i podem entendre-ho fàcilment com una conseqüència de la gravetat de les galàxies, que tiren les unes de les altres. Més tard, tanmateix, l'univers va començar a expandir-se de forma accelerada, i per això postulem l'existència d'alguna cosa que contraresta la força de la gravetat i fa que l'univers s'expandeixi cada vegada més ràpidament. Vam encunyar aquest fenomen amb el nom d'energia fosca i és un dels grans misteris de la física », afegeix. En el seu projecte, Gil-Marín pretén llançar llum sobre aquest enigmàtic component de l'univers.

Share This