Juan Carlos Morales (IEEC-CSIC) Premi Ciutat de Barcelona 2019 de Ciències experimentals i tecnologia

2020-01-28 00:00:00
Juan Carlos Morales (IEEC-CSIC) awarded Premi Ciutat de Barcelona 2019 in Experimental Sciences and Technology
L’investigador de l’IEEC a l’ICE (CSIC) ha estat guardonat amb aquest prestigiós premi per haver liderat un estudi que va trobar un exoplaneta gegant al voltant d’un estel nan.

Aquest descobriment desafia les teories convencionals de formació planetària acceptades fins a la data.

Juan Carlos Morales és també un dels vuit finalistes del premi Vanguardia de la Ciència que concedeixen el diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya-Pedrera.
 
Un estudi liderat per l’investigador de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) Juan Carlos Morales, va anunciar la tardor passada la troballa d’un sistema planetari anòmal al voltant del nan vermell GJ 3512. Situat a uns 30 anys llum de la Terra, el nan vermell, que té només una desena part de la massa del Sol, sembla posseir almenys un —i possiblement dos— planetes gegants gasosos. L’estudi es va publicar a la revista Science el passat 27 de setembre de 2019. 

La troballa d’aquest exoplaneta gegant al voltant d’una estrella petita contrasta amb la forma en què els científics creuen que es formen la majoria dels planetes gegants. Fins ara es pensava que aquest tipus de planetes creixen lentament a mesura que el gas cau sobre un nucli sòlid; no obstant, el planeta de GJ 3512 molt probablement es va formar a partir de la fragmentació del disc de gas i pols que envoltava l’estrella quan era jove. Aquest descobriment ha fet que la comunitat astronòmica s’hagi hagut de replantejar les teories existents fins ara i calgui explorar-ne de noves per tal de comprendre millor com es formen els planetes.

La detecció del planeta es va dur a terme amb l’espectròmetre CARMENES, instal·lat al telescopi de 3.5 metres de diàmetre de l’Observatori de Calar Alto, a Almeria. En l’estudi també es van utilitzar, entre d’altres, el Telescopi Joan Oró (TJO) de l’IEEC situat a l’Observatori Astronòmic del Montsec.

El guardó del Premi Ciutat de Barcelona 2019 de Ciències experimentals i tecnologia és la culminació de la molta feina i ben feta que està duent a terme el grup d’exoplanetes de l’IEEC a l’ICE (CSIC), en particular, i, del consorci CARMENES, en general.

Actualment el grup està liderat per Ignasi Ribas (director de l’IEEC i investigador a l’ICE), i està integrat per diversos estudiants de doctorat, enginyers, i investigadors postdoctorals a més de tenir nombroses col·laboracions amb institucions de recerca d’arreu del món. L’equip es concentra en preparació i explotació de diversos projectes i missions internacionals en l’àmbit dels exoplanetes incloent-hi les missions CHEOPS, PLATO i ARIEL de l’Agència Espacial Europea (ESA), així com al desenvolupament de instrumentació per a observatoris terrestres.

Juan Carlos Morales diu: «Estic molt content pel premi. Però m’agradaria incidir en que és un treball d'un gran equip que ha fet possible l’instrument CARMENES, així com agrair la participació de tots ells i dels experts en models de formació planetaria que ens han dut a aquesta descoberta». I afegeix: «Aquest resultat de CARMENES no és únic; també s’han descobert gairebé una vintena més d’exoplanetes (de moment), a més d’utilitzar-se també per estudiar-ne l'atmosfera d'alguns de ja coneguts i aprofundir en el coneixement de les estrelles de baixa massa».

L’estudi del Juan Carlos Morales és, a més, una de les vuit recerques candidates al premi Vanguardia de la Ciència que concedeixen el diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya-Pedrera i que voten els lectors. Totes les investigación i la votació es poden trobar en aquest enllaç.

Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de més de 20 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
   
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC està integrat en la xarxa CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge

PR_Image1: Juan Carlos Morales

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Rosa Rodríguez Gasén
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Barcelona, Espanya

Juan Carlos Morales
Investigador
Correu electrònic: morales@ice.cat, morales@ieec.cat

Share This