CSIC | IEEC

La missió PRETTY de l’ESA ja està en òrbita

Oct 11, 2023

  • La missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) desenvoluparà tècniques d’altimetria que permetran mesurar amb precisió la topografia del mar i el gel des de l’espai
  • Investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) treballaran amb els primers resultats de la missió
  • L’estudi de la superfície marina possibilitarà avançar en la investigació científica i social d’àmbits com el clima, la gestió pesquera o la predicció de ciclons

Llegenda: La missió PRETTY provarà la tècnica de reflectometria rasant.
Crèdits: ESA

El passat 9 d’octubre del 2023 es va llançar a l’espai la missió PRETTY de l’Agència Espacial Europea (ESA) a bord del coet Vega des de la Guaiana Francesa, a fi de captar senyals de navegació per satèl·lit (GNSS per les sigles en anglès). Un equip de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) participa en el consorci científic d’aquest nanosatèl·lit que posarà a prova formes innovadores i econòmiques de monitorar els nivells de la superfície del mar i del gel des de l’espai.

La missió PRETTY (Reflectometria Passiva i Dosimetria) és un nanosatèl·lit de tipus CubeSat 3U, un satèl·lit en miniatura de forma cuboide, equipat amb un parell d’antenes orientades cap endavant per captar senyals de satèl·lits de navegació propers a l’horitzó. L’antena a la cara davantera de PRETTY rebrà el senyal d’un satèl·lit GNSS que viatja a través de dues trajectòries de raigs: una trajectòria directa des del sistema GNSS i una trajectòria que ha rebotat prèviament a la criosfera de la Terra o als oceans. Després d’analitzar i comparar els dos senyals, la missió podrà calcular l’alçada del gel i del mar amb una precisió d’almenys 50 cm a partir d’una altitud orbital de 550 km.

A partir de senyals GNSS reflectits al mar, és possible mesurar amb precisió la topografia del mar a angles molt rasants. El grup de recerca d’Observació de la Terra de l’IEEC a l’ICE-CSIC, liderat per la Dra. Estel Cardellach, incloent-hi els investigadors Serni Ribó i Weiqiang Li, ha desenvolupat tècniques d’altimetria basades en senyals GNSS des de finals de la dècada de 1990. L’equip participa en el consorci científic coordinat per la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (NTNU), en col·laboració amb el Centre Alemany per a la Investigació en Geociències GFZ i el Centre Aeroespacial Alemany (DLR- SO).

L’ICE-CSIC i l’IEEC han ajudat a definir els paràmetres del receptor GNSS a bord del nanosatèl·lit i serà l’encarregat, juntament amb DLR-SO i GFZ, de generar les primeres solucions altimètriques a partir dels senyals recollits per PRETTY durant les fases inicials de la missió.

Llançament de PRETTY

Més sobre l’altimetria d’angle rasant

«A PRETTY intentarem demostrar diferents aspectes de l’altimetria GNSS en angles molt rasants. És una tècnica amb gran potencial, però també presenta reptes complicats», indica Estel Cardellach, investigadora de l’ICE-CSIC i l’IEEC. «Al nostre grup tenim la responsabilitat de donar els primers resultats altimètrics, durant les fases inicials després del llançament», afegeix.

Explorar la forma de la superfície marina, la seva altura i els processos que l’alteren permetrà millors aplicacions en l’àmbit científic i social en matèria de recerca del clima, predicció de corrents marins, predicció de ciclons, gestió pesquera, seguiment de runes i plàstics, etc.

 

Nota de premsa elaborada en col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).

Enllaços

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC

Barcelona, Espanya

Estel Cardellach

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Correu electrònic: estel@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This