IEEC | ALTRES

L’IEEC col·labora amb la Fundació La Pedrera per acostar els petits satèl·lits als joves

Jan 11, 2024

‘NewSpace: Petits satèl·lits per canviar el món’ és un projecte per acostar l’espai als joves desenvolupat en el marc del programa de foment de vocacions científiques ‘Joves i Ciència’, de la Fundació Catalunya la Pedrera. La Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’associació GoSTEM organitzen aquesta activitat en el marc de l’eix de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya.

Amb aquest projecte, els estudiants viuran l’emoció i l’exigència de l’espai en primera persona. Durant dues setmanes plenes de nous coneixements i activitats pràctiques, seran capaços de dissenyar, construir i llançar rèpliques de satèl·lits amb missions tecnològiques i científiques. Podran conèixer, analitzant les dades recollides, les oportunitats que brinda la recerca en l’àmbit espai i els descobriments que ha fet possible. Així, els alumnes viuran de primera mà l’experiència de portar a terme un projecte d’enginyeria i recerca altament estimulant i ambiciós que els permetrà recopilar dades i obtenir resultats aplicant el mètode científic.

Les inscripcions al programa estan obertes fins al 8 de febrer! 

Més informació:  https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/ca/petits-satellits-canviar-mon

Coneix l’equip científic

L’equip científic està format per experts de l’IEEC i d’i2CAT. Els responsables de l’equip (i altres experts convidats per l’ocasió) els acompanyaran en aquesta aventura, combinant sessions teòriques, anècdotes espacials, explicacions sobre casos pràctics… I, sobretot, els convenceran que amb petits satèl·lits serem capaços de fer del nostre planeta un lloc millor!

Paula Lomascolo (IEEC)

Física, amb menció en Física Fonamental per la Universitat de Barcelona (UB), i amb un màster en Ciència i Tecnologia Aeroespacials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Amb experiència en diversos centres de recerca, actualment treballa a l’IEEC en el programa de Talent i Societat de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el qual promou activitats dirigides a la captació, generació i retenció de tot aquell talent amb capacitats per desenvolupar solucions en l’àmbit NewSpace.

Joaquim Nadal

Dani Sors (IEEC)

Enginyer aeronàutic per la Universitat Politècnica de Madrid (ETSIA-UPM) amb més de 15 anys involucrat en activitats educatives, científiques i tecnològiques relacionades amb el sector espacial: Coets, CanSat, sondes estratosfèriques, Rockoons, CubeSats, etc.

Va contribuir a construir i operar l’Enxaneta i el Menut (primers satèl·lits de la Generalitat de Catalunya) i té experiència treballant a l’Agència Espacial Europea (ESA-ESTEC) a Holanda, Open Cosmos, Satellite Applications Catapult (UK) i actualment és Cap d’oficina de Serveis i Promoció Industrial a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Joaquim Nadal

Estefania Blanch (IEEC)

Doctora en Física, en l’especialitat de Geofísica, per l’Observatori de l’Ebre (URL-CSIC). Premi a la millor tesi doctoral en Geofísica realitzada a Espanya i Iberoamèrica. 18 anys com a investigadora al grup de recerca Geomagnetisme i Aeronomia de l’Observatori de l’Ebre en els efectes de la meteorologia espacial a l’entorn terrestre. Alumni de la International Space University on va cursar el Màster of Science in Space Studies. 

Amb llarga experiència en divulgació de la recerca, membre del grup de treball del programa educatiu NewSpace, membre del grup de treball STEM de les Terres de l’Ebre ICE-URL, formadora a les jornades STEM a l’Espai. Actualment, és gestora experta en observació de la Terra a l’oficina de Serveis i Promoció Industrial de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya a l’IEEC.

Joaquim Nadal

Marcel Marín (i2CAT)

Enginyer Aeroespacial amb màster en aeronàutica de l’espai, en Marcel és un enginyer que treballa a la fundació de recerca i2cat. És un expert en tecnologia nanosatel·litària i en comunicacions satel·litàries d’IoT. Lidera, entre diversos projectes, el desplegament de nodes de comunicació arreu del territori català per poder donar resposta a totes aquelles aplicacions on els satèl·lits són l’únic enllaç de comunicació possible.

En Marcel és també el cofundador de l’associació GoSTEM que realitza projectes de divulgació científica, enfocada a l’espai, entre joves des del 2019, entre els quals destaca el llançament de més de 20 sondes estratosfèriques en un gran nombre de centres del territori català.

Joaquim Nadal
Share This