L’Observatori Astronòmic del Montsec observarà l’objecte potencialment perillós que passarà dissabte a prop de la Terra

2015-10-29 00:00:00
”L’Observatori
L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) de l’IEEC ja està preparat per observar amb el seu telescopi robòtic Joan Oró (TJO) l’objecte potencialment perillós 2015 TB145, que tindrà el seu moment de màxima aproximació a la Terra el proper dissabte 31 d’octubre a les 18:05 (hora continental europea). Aquest objecte, l’existència del qual es desconeixia fins fa només uns dies, ha despertat un enorme interès científic. Els experts creuen que podria tractar-se d’un cometa extint, i l’expectació per poder observar-lo és màxima. Es creu que els cometes, en les seves fases finals, es fragmenten i generen objectes que deixen de tenir activitat cometària i es comporten com asteroides.

Observatori Montsec

Les observacions programades des del Telescopi Joan Oró pretenen fer un seguiment astromètric i fotomètric exhaustiu dins d’un consorci internacional de seguiment d’aquests objectes anomenat EURONEAR. El seguiment científic de l’objecte des de l’Observatori Astronòmic del Montsec és liderat pel Dr. Josep M. Trigo del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC). S’enregistrarà l’asteroide cada pocs segons per tal de determinar amb gran precisió la seva trajectòria respecte els estels de fons i així contribuir a millorar el coneixement de la seva òrbita. A més a més, a partir de les variacions que es registrin de la seva lluminositat en la seqüència d’imatges, s’obtindrà una corba de llum que permetrà calcular amb precisió el període de rotació de l’objecte.

2015 TB145: És la ‘Gran carabassa’ un cometa o un asteroide?

L’objecte potencialment perillós 2015 TB145 va ser detectat el passat 10 d’octubre per la NASA des del telescopi Pan-STARRS-1 de la Universitat de Hawaii. Fa uns 400 metres de diàmetre i es desplaça amb una velocitat de 35 km/s, molt alta per ser un asteroide. També la seva òrbita és força excèntrica i ressonant amb l’òrbita de Júpiter, amb unes característiques que indiquen que podria tenir natura cometària.

La coincidència amb la data de Halloween i les seves dimensions han fet que al món anglosaxó se l’hagi batejat com la “Gran carabassa”. Diversos programes de seguiment radar des dels majors radiotelescopis a la Terra, com ara Goldstone, emetran senyals de ràdio que permetran reconstruir la seva forma exacta tot escoltant els seus ecos amb posterioritat. La fita és particularment important pel fet que l’objecte en qüestió podria ser un cometa extint. Seria la primera vegada que es fa servir aquesta tècnica radar per observar aquest tipus d’objecte des de tan prop.

En el moment de màxim apropament estarà a 480.000 km de la Terra, 1,3 vegades la distància a la Lluna, amb la qual cosa no implica cap perill d’impacte sobre el nostre planeta. Tot i això, és de la major importància seguir aquests objectes durant les seves màximes aproximacions al nostre planeta per tal de conèixer millor les seves propietats físiques, determinar si posseeixen petits satèl·lits i millorar en definitiva el coneixement de la seva òrbita per tal de predir amb major cura futures aproximacions a la Terra.

Per observar-lo caldrà comptar amb un telescopi prou modest, ja que no serà visible a ull nu. Durant la nit del 31 d’octubre a l’u de novembre serà visible travessant l’Ossa Major.

El pas proper a la Terra del 2015 TB145 suposa una gran oportunitat per aprofundir en el coneixement que tenim sobre l’evolució dels cometes fins que esdevenen asteroides foscos i perillosos. De fet, a priori, no se n’espera cap de tan gran i tan a prop de la Terra fins l’any 2027.

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM)

L’Observatori Astronòmic del Montsec és una infraestructura científica gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i es troba ubicat a 1.570 metres d’alçada a la serra del Montsec, 50 km al nord de la ciutat de Lleida a tocar del municipi d’Àger, en ple Prepirineu català. Aquesta zona està reconeguda com una de les més indicades del continent europeu per a l’observació astronòmica gràcies a la combinació dels seus condicionants meteorològics i l’escassa afectació de la contaminació lumínica. És, sens dubte, un cel excepcional.

L’equipament astronòmic inclou, entre d’altres, el Telescopi Joan Oró, de 80 cm de diàmetre, que pertany a la Generalitat de Catalunya i gestiona l’IEEC, i la càmera de tot el cel destinada a detectar bòlids que podrien ser associats amb aquests objectes perillosos que creuen l’òrbita terrestre. Tots dos instruments es controlen de manera remota des de l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC).

Share This