Premi Nobel de Física 2020: la formació de forats negre i el forat negre supermassiu al centre gal·làctic de la Via Làctia

2020-10-23
12:15
CSIC
Virtual Seminar - Zoom Teleconference System
Physics Nobel Prize 2020: Black Hole Formation and the Supermassive Black Hole at the Milky Way Galactic Center
La idea de forat negre és un concepte purament relativista: a diferència de les estrelles, que els humans veuen amb els seus propis ulls i estan en el procés d'entendre de què estan fetes i d'on venen, el concepte de forat negre sorgeix de la Teoria General de la Relativitat que l'Albert Einstein va completar el 1915.

El concepte de forat negre és també un concepte geomètric en el sentit que la seva composició és irrellevant. A més, el concepte de forat negre és revolucionari: tot i que Karl Schwarzschild va trobar el primer model de forat negre el 1916, no va ser fins a finals dels anys 50 que vam comprendre la seva naturalesa.

Roger Penrose va ser pioner en la dècada de 1970 en una nova forma d'estudiar la Relativitat General, amb nous mètodes i tècniques, que van aclarir el fet que els forats negres no són només solucions estranyes de la teoria sinó la conseqüència inevitable del col·lapse gravitacional i per tant han de ser objectes omnipresents en el nostre univers. D'altra banda, l'evidència observacional més convincent de l'existència dels forats negres (sense comptar les recents observacions del detector d'ones gravitatòries LIGO que ja va obtenir el Premi Nobel) prové de les observacions de centre galàctic realitzades des de principis dels anys 90 pels grups de recerca dirigits per Reinhard Genzel i Andrea Ghez. En monitoritzar les estrelles que orbiten la regió de Sagitari A*, van concloure que hi ha d'haver un forat negre supermassiu que arrossegui aquestes estrelles a aquests òrbites. I aquesta és l'explicació més conservadora que tenim per aquest sistema.

Share This