Tornen les visites guiades a l’Observatori del Montsec

2023-05-21
12:00
IEEC | Other
The guided tours of the Montsec Observatory are back
Un any més, l’Observatori del Montsec (OdM) organitza visites guiades a les seves instal·lacions. Gestionat per l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’OdM és una infraestructura científica d'última generació, situada a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i a dins del Geoparc mundial UNESCO Orígens.

Les seves instal·lacions estan reservades per a usos científics i normalment es troben tancades al públic general. Uns quants dies a l’any, però, l'Observatori obre les seves portes.

En aquestes sessions s’ofereix l'oportunitat de fer un recorregut per visitar la infraestructura i els seus equips. Coneixereu de primera mà els seus telescopis astronòmics, entre ells el Telescopi Joan Oró (en honor al conegut bioquímic lleidatà), infraestructures per realitzar comunicacions per satèl·lit, sistemes de calibració de satèl·lits d’observació de la Terra i serveis de mesura atmosfèrica, tots ells basats en tecnologies innovadores. Els astrònoms de l'IEEC us explicaran com funcionen aquests equips, quins descobriments científics s'han fet recentment i com es duu a terme la comunicació amb els nanosatèl·lits. 

Les visites guiades d’aquest 2023 es realitzaran els dies següents:

  • Diumenge, 21 de maig (12:00 h)
  • Diumenge, 18 de juny (12:00 h)
  • Diumenge, 16 de juliol (12:00 h)
  • Diumenge, 13 d’agost (12:00 h)

La durada de la visita és d'1 hora, aproximadament, i és gratuïta. Atès que les places són limitades, es requereix inscripció prèvia. Inscriu-te aquí!

Us hi esperem!
 

Any Joan Oró
Aquestes visites s'emmarquen en l’any Joan Oró, per commemorar el centenari del naixement d’aquest cèlebre bioquímic lleidatà, un dels científics més rellevants del segle XX que va dedicar la seva carrera a l’estudi de l’origen de la vida, on va realitzar contribucions cabdals que han inspirat generacions posteriors de científics.

El descobriment, culminat l’any 1959, de com una Terra primitiva podria haver fabricat l'adenina —un dels components principals de l’ADN, també crucial en els processos cel·lulars de generació d'energia— el va convertir en una figura científica internacional. Els assessoraments que va fer per a la NASA en els projectes Apollo a la Lluna i, molt especialment, en el disseny de les missions Viking a Mart i en la interpretació correcta dels resultats obtinguts van augmentar encara més aquest reconeixement.

Share This