Un trio planetari amb un món possiblement habitable

2019-07-31 00:00:00
Planetary Trio with Possibly Habitable World
Mesures realitzades amb l'espectrògraf CARMENES, situat a Calar Alto (Espanya), han contribuït en un estudi recent d'exoplanetes al voltant de GJ 357, una estrella que es troba a 31 anys llum de nosaltres i que té aproximadament un terç de la grandària del Sol. El descobriment realitzat pel satèl·lit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) de la NASA d'un planeta al voltant d'aquesta estrella va precipitar noves observacions i una detallada revisió de totes les dades existents sobre ella.

El nou estudi revela que és probable que a l'estrella no l'estigui orbitant un, sinó almenys tres planetes de masses del tipus super-Terra, un d'ells en una òrbita temperada que podria permetre aigua líquida en la seva superfície. L'article que descriu les troballes es publica el dimecres 31 de juliol de 2019 a la revista Astronomy & Astrophysics.

La detecció dels dos planetes addicionals ha estat possible gràcies a la combinació de mesures noves i històriques del moviment de l'estrella mitjançant la tècnica de la velocitat radial. Moltes de les noves mesures procedeixen de l'espectrògraf CARMENES. El consorci CARMENES, compost per instituts alemanys i espanyols, en els quals hi treballen diversos investigadors de l'ICE/CSIC i de l'IEEC, ha decidit recentment assignar part del temps del projecte a obtenir observacions de seguiment d'objectes destacats, com a part d'una col·laboració global organitzada per l'equip de TESS/NASA.

El planeta detectat inicialment per TESS, anomenat GJ 357 b, té un període orbital de 3,9 dies, un radi que és només un 20 % més gran que el de la Terra i una massa d'unes dues masses terrestres. L'òrbita corresponent a un període orbital tan curt queda molt a prop de l'estrella, de manera que, malgrat les seves similituds amb la Terra, és probable que GJ 357 b sigui un lloc molt càlid (~250 ºC).

El segon planeta, GJ 357 c, té una massa almenys 3,4 vegades més gran que la del nostre planeta, orbita l'estrella cada 9,1 dies i té una temperatura d'equilibri aproximada de 130 ºC. TESS no ha estat capaç de veure els trànsits d'aquest planeta, el que significa que la seva òrbita està lleugerament desalineada respecte al planeta interior, com també succeeix en el nostre Sistema Solar.

El tercer planeta, GJ 357 d, és el planeta més llunyà conegut de moment en el sistema. Té almenys 6,1 vegades la massa de la Terra i orbita l'estrella cada 55,7 dies, a una distància al voltant d’un 20 % de la distància entre el nostre planeta i el Sol. A causa del temps limitat que TESS ha dedicat a aquest objecte, els científics encara no saben si aquest tercer planeta transita, ni tampoc tenen informació sobre la seva mida. El GJ 357 d és particularment interessant perquè la seva temperatura d'equilibri estaria al voltant de -50 ºC, similar a la que tindrien la Terra o Mart sense una atmosfera. 

Per a més informació sobre aquest descobriment, accedeixi al comunicat de premsa original.

Més informació
 
L’instrument CARMENES (Calar Alto High-Resolution Search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Échelle Spectrographs) és un espectrògraf òptic i d’infraroig proper d’alta resolució construït en col·laboració amb 11 institucions de recerca espanyoles i alemanyes, i està operat per l’Observatorio de Calar Alto (Espanya). CARMENES ha estat operatiu sense parar des del 2016.

Share This