CSIC | IEEC

ARRAKIHS comença la seva recerca a l’Observatori Astrofísic de Javalambre

May 23, 2025

  • La missió de l’Agència Espacial Europea (ESA), liderada per Espanya, proporcionarà informació clau sobre el comportament de la matèria fosca
  • La càmera instal·lada a Javalambre dedicarà més de cent hores d’observació a cadascuna de les galàxies d’estudi, similars a la Via Làctia
  • Investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) participen en aquesta missió, tant en activitats científiques com d’instrumentació

La missió espacial ARRAKIHS, seleccionada per l’Agència Espacial Europea (ESA) i liderada per Espanya, arrenca el seu període de preparació científica a l’Observatori Astrofísic de Javalambre (OAJ), a la província de Terol. Aquesta fita és un pas fonamental cap al llançament de la missió (previst el 2030), que estudiarà el procés de formació de galàxies com la Via Làctia, incloent-hi el paper de la matèria fosca. L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb investigadors a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), participa en aquesta missió tant en activitats científiques com d’instrumentació.

A l’OAJ ja està funcionant el demostrador terrestre, molt similar al que es llançarà a l’espai. Es tracta d’una càmera binocular iSIM-170 construïda per l’empresa espanyola Satlantis, i adquirida per l’Institut de Física de Cantàbria (IFCA, CSIC-UC). Aquesta càmera consta de dos telescopis, a més d’un generador d’imatges multibanda, capaç d’observar tant en l’espectre visible com en l’infraroig pròxim. També està totalment adaptat per a operar en sòl ferm, cosa que permet aconseguir un alt nivell de detall de les galàxies observades.

D’una banda, es comprovaran les prestacions del demostrador amb dades reals, és a dir, si aconsegueix la profunditat i qualitat d’imatge requerides. A més, es testaran i validaran les estratègies d’observació i anàlisi de dades, per optimitzar aquests paràmetres de la missió amb anterioritat al llançament.

«Es tracta d’estar el més preparats possible per al moment del llançament i, alhora, reduir qualsevol incertesa», expressa Antonio Marín-Franch, investigador responsable de l’OAJ i membre del Core Team d’ARRAKIHS. «Ens permetrà realitzar un estudi de viabilitat d’alguns aspectes crítics de la missió», detalla Marín-Franch.

ARRAKIHS cerca aprofundir en el coneixement de la matèria fosca i la formació de les galàxies, amb especial interès en la Via Làctia. Durant tres anys observarà més de setanta galàxies de l’entorn pròxim similars a la nostra, en llum visible i infraroja, a bord d’un minisatèl·lit en òrbita terrestre baixa (650-800 quilòmetres). Això permetrà superar el repte d’obtenir imatges profundes amb aquests nivells tan baixos de lluentor superficial des de la Terra, a causa de les interferències atmosfèriques.

L’Observatori Astrofísic de Javalambre

L’Observatori, una de les set Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) astronòmiques espanyoles, facilita el lloc i la muntura on ja està instal·lat el demostrador de terra. Els assajos que es desenvolupen impliquen també la posada a punt de serveis, l’accés remot o la connectivitat. Aquesta fita, en la revisió crítica de l’instrument, és una de les principals contribucions a la missió del Centre d’Estudis de Física del Cosmos d’Aragó (CEFCA), centre que gestiona l’observatori.

Amb la càmera instal·lada a Javalambre, un lloc amb un cel de condicions excepcionals, es dedicaran més de cent hores d’observació a cadascuna de les galàxies d’estudi, similars a la Via Làctia. Es facilitarà així validar l’instrument, l’enfocament científic i les eines d’anàlisi de dades. Després del seu llançament el 2030, el demostrador de terra continuarà fent costat a l’instrument llançat a l’espai, cosa que permetrà una valuosa comparació entre les dades terrestres i les que s’obtinguin del satèl·lit en òrbita.

«Que hi hagi demostrador de terra és molt poc convencional en una missió espacial. Disposar d’observacions des de terra amb la mateixa càmera espacial en aquesta fase primerenca de la missió ens dona un gran avantatge per optimitzar l’instrument científic», comparteix Santiago Serrano, responsable de l’Instrument d’ARRAKIHS, Director de Ciència a Satlantis i investigador de l’IEEC a l’ICE-CSIC. «Va ser espectacular veure aquestes impressionants imatges de l’espai profund per primera vegada amb una càmera iSIM170. Va superar les nostres expectatives».

Participació de l’IFCA, Satlantis i l’IEEC

L’IFCA (CSIC-UC) és la institució de l’Estat que lidera la missió i ha realitzat la compra de la càmera, finançada per l’Agencia Estatal de Investigación (AEI) i cofinançada per la Unió Europea, dins del Programa Estatal per a Afrontar les Prioritats del nostre Entorn, del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació 2021-2023 (PCI2023-143421).

D’altra banda, Satlantis lidera la part empresarial del Consorci de la Missió ARRAKIHS (AMC) que inclou empreses tecnològiques de tot Europa. El consorci l’integren a més universitats i centres de recerca als quals pertanyen científics i enginyers de diferents països europeus (Espanya, Àustria, Bèlgica, Portugal, Noruega, el Regne Unit, Suècia i Suïssa).

L’IEEC és responsable de la caracterització dels detectors de l’instrument en el rang visible, una nova tecnologia de sensors d’imatge (sensors CMOS) dissenyats per a aplicacions espacials. A més, l’equip operarà els instruments i donarà suport a la programació de la missió. L’activitat científica inclourà simulacions cosmològiques de gravetat modificada i l’anàlisi de cirrus galàctics.

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Autor Principal a l’IEEC

Santiago Serrano

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Correu electrònic: serrano@ieec.cat, serrano@ice.csic.es

About the IEEC

The Institute of Space Studies of Catalonia (IEEC — Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) promotes and coordinates space research and technology development in Catalonia for the benefit of society. IEEC fosters collaborations both locally and worldwide and is an efficient agent of knowledge, innovation and technology transfer. As a result of more than 25 years of high-quality research, done in collaboration with major international organisations, IEEC ranks among the best international research centres, focusing on areas such as: astrophysics, cosmology, planetary science, and Earth Observation. IEEC’s engineering division develops instrumentation for ground- and space-based projects, and has extensive experience in working with private or public organisations from the aerospace and other innovation sectors.

The IEEC is a non-profit public sector foundation that was established in February 1996. It has a Board of Trustees composed of the Generalitat de Catalunya, Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), and the Spanish Research Council (CSIC). The IEEC is also a CERCA centre.

Share This