CARMENES

CSIC

Espectrògraf òptic i infraroig per a la recerca d’exoplanetes semblants a la Terra que orbitin a la zona habitable d’estrelles fredes

CARMENES

CARMENES (Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Échelle Spectrographs) és un projecte dut a terme per un consorci d'onze institucions alemanyes i espanyoles, entre elles l’IEEC. Instal·lat a l’Observatorio de Calar Alto, a Almeria, l’instrument CARMENES ha estat dissenyat per buscar planetes semblants a la Terra en l’àrea d’habitabilitat, que és la regió al voltant d’una estrella on les condicions permeten la presència d’aigua líquida.

L’objectiu de CARMENES, que va començar la seva activitat oficial d’observació l’1 de gener de 2016, és el descobriment de planetes que orbitin els anomenats nans M. Per aconseguir tal fita es requereixen observacions tant en llum visible com en llum infraroja, i CARMENES és l’únic instrument capaç de fer aquesta doble observació. Des de la seva posada en marxa, el consorci CARMENES ja ha anunciat el descobriment de desenes de nous planetes, alguns d'ells orbitant estrelles molt properes.

A més, l’instrument està produint nous resultats en l'àrea de la caracterització d'atmosferes exoplanetàries. Gràcies a les seves capacitats d'alta resolució i la seva cobertura en el vermell i l’infraroig proper, l’instrument és idoni per investigar la presència de molècules i espècies atòmiques en diferents capes de les atmosferes de planetes calents.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC representa un paper essencial a CARMENES, ja que és el responsable de la preparació i l’explotació científica de les dades. L'Institut també és responsable de tasques tecnològiques importants en l'instrument, com la construcció del Sistema de Control de l’Instrument (ICS, de l’anglès ‘Instrument Control System’). L'IEEC també s’ha encarregat de la construcció del programador de les observacions, un complex software que té en compte un gran nombre de variables (propietats dels objectes, priorització, informació de l'entorn) per triar l'estrella òptima a observar en cada moment.