MIRADAS

UB

Espectrògraf infraroig multiobjecte d’una nova generació d’instruments del Gran Telescopio Canarias

MIRADAS

MIRADAS (Mid-resolution InfRAreD Astronomical Spectrograph) és un espectrògraf multiobjecte d'infraroig proper de tercera generació que s’instal·larà al telescopi Gran Telescopio Canarias (GTC) de 10,4 metres de diàmetre, l’Observatorio del Roque de los Muchachos, a l’illa canària de La Palma.

MIRADAS operarà en el rang infraroig d’1 a 2,5 micres, i podrà estudiar molts objectes simultàniament —fins a 12 objectes gràcies a diversos braços articulats proveïts amb un mirall— i a alta resolució espectral. L’ús de l’instrument permetrà dur a terme una ciència d'avantguarda que mai abans havia estat possible, revelant la física de les estrelles més massives i desvetllant l'estructura de la Via Làctia interna.

El Consorci MIRADAS està liderat per la University of Florida (EUA) i l’equip científic de MIRADAS compta ja amb més de 40 científics de 8 institucions.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

L’IEEC forma part del Consorci MIRADAS i s'encarrega del disseny dels algorismes d’assignació dels objectes als braços, així com de la definició de les trajectòries que han de seguir els braços per anar d’un objecte al següent.

Les característiques geomètriques d’aquests braços han fet necessari definir nous algorismes per dur a terme diferents tasques:

  • Detecció de col·lisions entre braços
  • Optimització de l’assignació d’objectes a braços
  • Definició de les trajectòries entre assignacions

Alguns d’aquests algorismes estan basats en metaheurístiques, amb l’objectiu d’optimitzar les possibles solucions.