Telescopi Joan Oró

IEEC

Telescopi robòtic situat a l’Observatori del Montsec

Telescopi Joan Oró

El Telescopi Joan Oró (TJO) és un telescopi robòtic ubicat a l’Observatori del Montsec (OdM), infraestructura científica gestionada per l’IEEC en virtut d’un conveni amb la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya. Es tracta del telescopi més gran de Catalunya (0,8 m de diàmetre). Es troba ubicat dins d’una cúpula de 6,15 m i està equipat amb dos instruments científics: una càmera d'imatges amb filtres fotomètrics (LAIA) i un espectrògraf de resolució mitjana (ARES). El telescopi és propietat de la Generalitat de Catalunya i el seu nom honora el famós bioquímic català i pioner de l'astrobiologia Joan Oró i Florensa.

El TJO és una instal·lació de propòsit general i, com a tal, porta a terme una varietat d'observacions relacionades amb diversos temes científics.

Donades les seves dimensions, el principal nínxol científic del TJO és l'astronomia de domini temporal, on les observacions contínues i d'alta cadència són el requisit primordial. Funciona de forma totalment automatitzada i ofereix temps a la comunitat astronòmica a través de propostes competitives revisades per un Comitè d'Assignació de Temps (TAC) independent.

Així mateix, el TJO també pot actuar com a instal·lació de suport per a missions espacials per tal de recollir dades fotomètriques i d’astrometria.

CONTRIBUCIÓ DE L’IEEC

Des del 2007, l'IEEC gestiona el TJO i n’ha estat l’encarregat de la seva robotització, del desenvolupament dels seus dos instruments, i de la seva explotació científica. L’IEEC ha dissenyat i desenvolupat el sistema de control d’observatori que permet que el TJO operi de forma totalment robòtica i desatesa, incloent-hi el planificador d’observacions (ISROCS), el sistema de control i execució de les observacions (OpenROCS, OCS) i el procés de control de qualitat i entrega dels resultats (ICAT). A més, el personal de l’IEEC s’encarrega dels manteniments del sistema òptic i mecànic del TJO que garanteixen la plena operativitat del telescopi totes les nits de l’any.