Descobreixen noves subestructures a la vora de la Via Làctia

2021-12-14 09:50:00
Unveiling substructures at the edge of the Galaxy
L’equip d’investigadors, liderat per l’investigador de l’IEEC a l’ICCUB Chervin Laporte, ha utilitzat dades de la missió espacial Gaia.

El mapa ha revelat l'existència de moltes estructures fins ara desconegudes.
 
Un equip internacional d’astrònoms liderat per Chervin Laporte, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), ha revelat un nou mapa del disc exterior de la Via Làctia utilitzant dades de la missió espacial de l'ESA Gaia. La troballa s'ha publicat avui a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

L'equip ha analitzat les dades de moviment de Gaia, disponibles des del desembre de 2020, per tal d’identificar noves estructures. El mapa ha revelat l'existència de moltes estructures a la vora del disc que fins ara eren desconegudes. També ha donat una visió global més nítida d’aquelles que ja es coneixien. Les simulacions numèriques prediuen que aquestes estructures es formen al disc exterior a partir d'interaccions passades amb satèl·lits, però la gran quantitat de subestructura que s’ha trobat no s'esperava i segueix sent un misteri.

«Típicament, aquesta regió de la Via Làctia s'ha mantingut poc explorada a causa de la pols interposada que enfosqueix greument la major part del pla mitjà galàctic», afirma Laporte. «Si bé la pols afecta la lluminositat d'una estrella, el seu moviment no es veu afectat. Com a resultat, es pot utilitzar el moviment de les estrelles per realitzar una tomografia de les regions més externes de la galàxia», afegeix.
 

Les imatges mostren l'estructura de braços de marea creats suposadament per la interacció amb altres galàxies satèl·lit en el passat de la Via Làctia / Chervin Laporte (ICCUB – IEEC).

La Via Làctia està envoltada per 50 galàxies satèl·lit i ha engolit nombroses galàxies en el passat. Actualment, es creu que la nostra galàxia ha estat pertorbada per la galàxia nana Sagitari, fet que confirma models teòrics anteriors. No obstant això, en el seu passat més llunyà va interactuar amb un altre intrús, la Gaia Sausage, que ara ha dispersat les seves restes a l'halo estel·lar. En conseqüència, els investigadors han formulat la hipòtesi que aquestes estructures són restes de braços de marea del disc de la Via Làctia que van ser ‘excitats’ en diferents moments per diversos satèl·lits.

L’equip ha assegurat un programa de seguiment dedicat amb l'espectrògraf WEAVE per estudiar les similituds / diferències de les poblacions estel·lars a cada subestructura. Les properes enquestes (SDSS-V i PFS) també faran llum sobre els seus orígens mitjançant velocitats radials complementàries, abundàncies químiques i potencials edats estel·lars. 

Nota de premsa feta en col·laboració amb l’Oficina de Comunicació de l’ICCUB.

Enllaços

IEEC
ICCUB
 
Més informació

Aquesta recerca es presenta en un article titulat «Kinematics beats dust: unveiling nested substructure in the perturbed outer disc of the Milky Way», de C. Laporte, S. E. Koposov i V. Belokurov, publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society el 14 de desembre de 2021.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Sònia Bagudanch
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Autor Principal
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)
Barcelona, Espanya

Chervin Laporte
Correu electrònic: chervin.laporte@icc.ub.edu
 

Share This